Khidmat Doktor Luar Bagi Atasi Kekurangan Pegawai Perubatan Di Hospital Kerajaan - Semasa | mStar

Khidmat Doktor Luar Bagi Atasi Kekurangan Pegawai Perubatan Di Hospital Kerajaan

MUAR: Kerajaan sedang berusaha mendapatkan lebih ramai doktor dari luar negara, termasuk Mesir dan Pakistan, untuk berkhidmat secara kontrak di hospital kerajaaan mengatasi kekurangan pegawai perubatan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, ketika ini, seramai 700 doktor atau pegawai perubatan dari luar negara sedang berkhidmat di Malaysia bagi mengurangkan masalah kekosongan sebanyak 50 peratus kakitangan perubatan yang dihadapi Kementerian Kesihatan.

Katanya, pada masa yang sama, kerajaan menawarkan insentif termasuk menyingkatkan tempoh kenaikan pangkat ke tangga gaji U54, jawatan tertinggi sebagai pegawai perubatan secara automatik, selepas berkhidmat selama 10 tahun berbanding 20 tahun sebelum ini.

"Langkah ini adalah untuk menggalakkan pegawai perubatan ini terus kekal berkhidmat di negara sendiri, dan usaha ini sudah mula menampakkan kejayaan," katanya kepada pemberita di Hospital Pakar Sultanah Fatimah di sini, Sabtu.

Dalam perkembangan berkaitan, Liow memberi jaminan akan membantu mengatasi masalah kekurangan doktor pakar di hospital berkenaan dengan segera.

Beliau berkata hospital berkenaan mengalamai kekurangan 10 orang pakar daripada 46 kekosongan jawatan tersebut.

Liow berkata pihaknya juga merancang membina sebuah bangunan klinik pakar setinggi empat tingkat di kawasan hospital berkenaan menerusi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10) untuk mengatasi kesesakan yang berlaku di hospital tersebut.

Terdahulu dalam lawatannnya, beliau turut memuji pengurusan Hospital Pakar Sultanah Fatimah yang berjaya menjadikan hospital itu sebagai hospital komuniti dengan berjaya membawa badan bukan kerajaan (NGO), pertubuhan dan lembaga pelawat bersama-sama menjayakan program hospital komuniti. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kulasegaran Setia Dengan DAP

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain