Khidmat Doktor Luar Bagi Atasi Kekurangan Pegawai Perubatan Di Hospital Kerajaan

MUAR: Kerajaan sedang berusaha mendapatkan lebih ramai doktor dari luar negara, termasuk Mesir dan Pakistan, untuk berkhidmat secara kontrak di hospital kerajaaan mengatasi kekurangan pegawai perubatan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, ketika ini, seramai 700 doktor atau pegawai perubatan dari luar negara sedang berkhidmat di Malaysia bagi mengurangkan masalah kekosongan sebanyak 50 peratus kakitangan perubatan yang dihadapi Kementerian Kesihatan.

Katanya, pada masa yang sama, kerajaan menawarkan insentif termasuk menyingkatkan tempoh kenaikan pangkat ke tangga gaji U54, jawatan tertinggi sebagai pegawai perubatan secara automatik, selepas berkhidmat selama 10 tahun berbanding 20 tahun sebelum ini.

"Langkah ini adalah untuk menggalakkan pegawai perubatan ini terus kekal berkhidmat di negara sendiri, dan usaha ini sudah mula menampakkan kejayaan," katanya kepada pemberita di Hospital Pakar Sultanah Fatimah di sini, Sabtu.

Dalam perkembangan berkaitan, Liow memberi jaminan akan membantu mengatasi masalah kekurangan doktor pakar di hospital berkenaan dengan segera.

Beliau berkata hospital berkenaan mengalamai kekurangan 10 orang pakar daripada 46 kekosongan jawatan tersebut.

Liow berkata pihaknya juga merancang membina sebuah bangunan klinik pakar setinggi empat tingkat di kawasan hospital berkenaan menerusi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10) untuk mengatasi kesesakan yang berlaku di hospital tersebut.

Terdahulu dalam lawatannnya, beliau turut memuji pengurusan Hospital Pakar Sultanah Fatimah yang berjaya menjadikan hospital itu sebagai hospital komuniti dengan berjaya membawa badan bukan kerajaan (NGO), pertubuhan dan lembaga pelawat bersama-sama menjayakan program hospital komuniti. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Iran Edar Dadah Dihukum Mati

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain