24 Wartawan Media Cetak Dan Elektronik Indonesia Lawat Tawau - Semasa | mStar

24 Wartawan Media Cetak Dan Elektronik Indonesia Lawat Tawau

TAWAU: Seramai 24 wartawan media cetak dan elektronik Indonesia yang berpangkalan di Nunukan, Kalimantan Timur melawat Radio Televisyen Malaysia (RTM) serta wartawan Malaysia di Tawau bagi mengeratkan hububungan antara pengamal media kedua-dua negara.

Selain berkunjung ke Tawaufm (RTM), anggota Persatuan Wartawan Indonesia cawangan Nunukan turut mengadakan majlis ramah tamah dengan wartawan tempatan dan nasional Malaysia yang berpangkalan di Tawau.

Rombongan wartawan Indonesia diketuai Ahli Jawatankuasa persatuan, M. Syahril, yang juga wartawan Metro TV, terdiri daripada wakil Radio Republik Indonesia (RRI), TV One, Radar Tarakan, Jawa Post dan beberapa wakil majalah mingguan negara itu.

Pada majlis ramah-tamah, M. Syahril berkata kunjungan mereka ke Tawau bertujuan merintis jalan untuk mengeratkan hubungan antara wartawan Indonesia yang berpangkalan di Nunukan dengan wartawan Malaysia di Tawau.

Katanya peranan wartawan dari Nunukan dan Tawau amat penting terutama bagi meredakan sebarang isu-isu semasa yang timbul melalui laporan lebih bertanggungjawab dengan hanya menyalurkan maklumat tepat dan sahih sahaja.

"(Ini) selaras dengan hasrat wartawan Tawau dalam perjumpaan kami tadi, yang meminta agar sesuatu perkara yang remeh-temeh tidak diperbesar-besarkan media kedua-kedua pihak," kata M. Syahril.

Pengurus Penyiaran Tawau Wan Azhar Wan Hamat berkata saranan wartawan Indonesia di Nunukan supaya RRI, yang baru saja membuka cawangannya di Nunukan bulan lalu, menjalin hubungan mesra dengan Tawaufm akan dikemukakan kepada pengurusan RTM peringkat negeri-BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Bersatu umum keluar Pakatan Harapan