Laluan Baru Ke Singapura Dibuka Mulai 26 Nov - Semasa | mStar

Laluan Baru Ke Singapura Dibuka Mulai 26 Nov

JOHOR BAHARU: Penggunaan laluan keluar masuk jangka pendek ke Singapura di Bangunan Sultan Iskandar di sini akan dihentikan secara berperingkat mulai 26 November.

Laluan dua lorong sepanjang 2.1km yang digelar "Trek F1" kerana keadaannya yang berpusing-pusing itu akan digantikan dengan laluan baru jangka pertengahan sepanjang 1.2km yang mempunyai empat lorong yang lurus.

Wakil Jawatankuasa Lalulintas kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin itu dan juga ketua bahagian Trafik dan Ketenteraman Awam IPK Johor Supt T. Raveendran berkata, satu sesi percubaan akan diadakan pada Selasa depan bagi kenderaan jenis bas, kereta dan motosikal yang masuk ke Tambak Johor pada 26 November dan laluan itu akan digunakan terus pada 29 November.

Sesi itu akan diadakan pada 23 Nov selama sejam bermula 10 pagi untuk mengenalpasti sebarang kelemahan, katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Laluan baru tersebut akan terus digunakan keesokkan harinya dan laluan yang sedia ada akan ditutup pada hari yang sama.

Laluan baru akan dibuka sepenuhnya kepada semua kenderaan dari arah Tambak Johor mulai 13 Jan tahun depan.

Menurut Raveendran pembukaan laluan baru itu akan membolehkan lori keluar dan masuk Johor Baharu dan Woodlands, Singapura melalui Bangunan Sultan Iskandar.

Seramai 20 petugas trafik akan ditempatkan di beberapa lokasi strategik bagi memastikan kelancaran lalulintas di laluan baru itu.

Beliau menambah, laluan jangka pendek itu akan dirobohkan secara berperingkat selepas laluan baru tersebut digunakan sepenuhnya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Kulasegaran Setia Dengan DAP

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain