NKEA Sedia Laporan Terperinci Hala Tuju Sektor Penting Ekonomi - Semasa | mStar

NKEA Sedia Laporan Terperinci Hala Tuju Sektor Penting Ekonomi

IPOH: Makmal Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) sedang menyediakan laporan terperinci hala tuju beberapa sektor yang menjadi kunci pertumbuhan ekonomi negara sebagai persediaan terakhir pelaksanaan Model Baru Ekonomi (MBE), kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Menurutnya, laporan yang mensasarkan hala tuju bidang ekonomi negara sehingga 2020 itu akan diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh terdekat ini.

"Laporan peringkat terakhir itu akan menjadi penanda aras pelaksanaan MBE yang dijangka dilancarkan tahun ini bagi menggantikan Dasar Ekonomi Baru (DEB)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan bangunan baru pasar Kampung Baru Tanah Hitam, Chemor, dekat sini, Ahad.

Ahmad Husni berkata, kajian makmal tersebut bertindak sebagai unjuran kerajaan terhadap bidang berkenaan untuk dijadikan intipati MBE sehingga 2020 sebelum ia dilaksanakan.

Katanya, setakat ini makmal tersebut sedang menyediakan peringkat terakhir laporan itu sebelum diserahkan kepada Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan untuk penelitian terakhir.

Beliau berkata, dengan adanya kajian makmal tersebut, kerajaan kini mempunyai pemahaman yang lebih luas mengenai hala tuju sektor tertentu seperti kewangan, pertanian, teknologi maklumat sebagai pemangkin ekonomi negara pada 2020.

Katanya, kajian mengikut bidang keutamaan itu penting kerana MBE yang dilaksanakan sebagai pengganti DEB mempunyai peranan yang lebih luas dan efektif kepada rakyat dalam iklim ekonomi yang berbeza dari sekarang.

Justeru itu, katanya peranan sektor kewangan antaranya perbankan harus selaras dengan struktur ekonomi 2020 yang dijangka semakin kompleks dan mendesak. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Artikel Lain