NKEA Sedia Laporan Terperinci Hala Tuju Sektor Penting Ekonomi

IPOH: Makmal Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) sedang menyediakan laporan terperinci hala tuju beberapa sektor yang menjadi kunci pertumbuhan ekonomi negara sebagai persediaan terakhir pelaksanaan Model Baru Ekonomi (MBE), kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Menurutnya, laporan yang mensasarkan hala tuju bidang ekonomi negara sehingga 2020 itu akan diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh terdekat ini.

"Laporan peringkat terakhir itu akan menjadi penanda aras pelaksanaan MBE yang dijangka dilancarkan tahun ini bagi menggantikan Dasar Ekonomi Baru (DEB)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan bangunan baru pasar Kampung Baru Tanah Hitam, Chemor, dekat sini, Ahad.

Ahmad Husni berkata, kajian makmal tersebut bertindak sebagai unjuran kerajaan terhadap bidang berkenaan untuk dijadikan intipati MBE sehingga 2020 sebelum ia dilaksanakan.

Katanya, setakat ini makmal tersebut sedang menyediakan peringkat terakhir laporan itu sebelum diserahkan kepada Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan untuk penelitian terakhir.

Beliau berkata, dengan adanya kajian makmal tersebut, kerajaan kini mempunyai pemahaman yang lebih luas mengenai hala tuju sektor tertentu seperti kewangan, pertanian, teknologi maklumat sebagai pemangkin ekonomi negara pada 2020.

Katanya, kajian mengikut bidang keutamaan itu penting kerana MBE yang dilaksanakan sebagai pengganti DEB mempunyai peranan yang lebih luas dan efektif kepada rakyat dalam iklim ekonomi yang berbeza dari sekarang.

Justeru itu, katanya peranan sektor kewangan antaranya perbankan harus selaras dengan struktur ekonomi 2020 yang dijangka semakin kompleks dan mendesak. - BERNAMA

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain