Stesen Radio Wajib Siar Lagu Baru Penyanyi Tempatan - Semasa | mStar

Stesen Radio Wajib Siar Lagu Baru Penyanyi Tempatan

KUALA LUMPUR: Kerajaan mewajibkan semua stesen radio menyiarkan lagu baru daripada album penyanyi tempatan bermula 1 Mac ini, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK), Datuk Seri Dr. Rais Yatim.

Tegasnya, arahan itu berikutan penurunan nilai industri muzik tempatan yang tidak mencapai RM70 juta ketika ini berbanding pada tahun 2001 sebanyak RM200 juta.

Rais berkata, peraturan tersebut akan dikuatkuasakan di bawah Seksyen 33 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKMM).

Tegasnya lagi, sekiranya pihak stesen tidak mematuhi peraturan tersebut, lesen stesen radio terbabit akan dibatalkan.

"Mereka wajib membuat promosi single album dan lagu yang terkandung dalam album dan kita akan jadikannya sebagai syarat yang akan terkandung dalam lesen radio supaya lagu-lagu popular tempatan dapat diputarkan di radio-radio.

"Lagu-lagu tempatan yang akan diputarkan pada masa tertentu di radio yang belum kita putuskan lagi," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Sijil Akreditasi, Program Akreditasi Artis Tempatan Dalam Bidang Seni Persembahan (PAAT) di sini hari ini.

Selain itu, Rais turut berkata, pihak kementerian juga akan menubuhkan beberapa jawatankuasa sebagai pemantau yang terdiri daripada Persatuan Muzik Malaysia, Persatuan Karyawan Malaysia dan wakil dari Akademi Seni Budaya & Warisan Kebangsaan (ASWARA).

"Kita tidak menubuhkan birokrasi, tapi akan wujudkan beberapa jawatankuasa untuk memantau peraturan tersebut di semua stesen radio seluruh negara yang akan diketuai oleh pihak kementerian," kata Rais.

Ketika ditanya mengenai tindakan drastik kerajaan mewajibkan stesen radio supaya memberi ruang kepada lagu baru tempatan, Rais berkata tindakan itu diambil selepas beliau "terkejut" dengan perkembangan semasa yang disifatkannya sebagai "serong" dan tidak menyebelahi industri muzik tanah air.

"Banyak stesen radio... mereka tak kisah tentang muzik tempatan. Mereka lebih menggiurkan hati masing-masing dengan lagu-lagu luar dan tidak memberikan penekanan langsung kepada program cintakan muzik Malaysia sendiri.

"Bagi kementerian ini satu langkah untuk membina negara kita melalui seni muzik kita sendiri," tegas beliau.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Sukatan Kursus Kejuruteraan Dirombak

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain