Nelayan Asing Dikesan Guna Modus Operandi Baru

KUALA TERENGGANU: Penahanan dua buah bot nelayan Vietnam di perairan Terengganu semalam berjaya membongkar taktik terbaru nelayan asing yang menyamar sebagai bot nelayan tempatan untuk mengelakkan mereka daripada ditahan pihak berkuasa.

Ketua Penguatkuasa Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) Daerah Kuala Terengganu, Komander (M) Syed Mohd Fuzi Syed Hasan berkata mereka dikesan mewarnakan bot dengan warna bot nelayan tempatan selain turut mengibarkan bendera negeri tertentu dan bendera Malaysia.

"Dalam tangkapan pertama pada pukul 2.10 petang berhampiran Pelantar Minyak Lawit di kedudukan 75 batu nautika dari Kuala Terengganu, kapal KM Jarak yang diketuai Leftenan Aidil Adzhar Saleh bersama 23 anggota mengesan sebuah bot nelayan berada dalam keadaan mencurigakan.

"Bot tersebut cuba mengaburi penguatkuasa dengan mengibarkan bendera Kelantan dan bendera Malaysia selain mengecat bot mereka dengan warna merah, iaitu warna yang digunakan oleh nelayan Kelantan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ketika pemeriksaan hendak dilakukan, bot itu cuba melarikan diri menyebabkan tiga das tembakan amaran dilepaskan sebelum mereka menyerah diri. Syed Mohd Fuzi berkata hasil pemeriksaan ke atas bot itu menemui sembilan awak-awak dan seorang tekong dipercayai warga Vietnam berumur antara 14 dan 45 tahun di atas bot dan kesemuanya tiada dokumen pengenalan diri.

Beliau berkata APMM merampas 20 kilogram hasil tangkapan laut.

Syed Mohd Fuzi berkata dalam perjalanan pulang membawa bot itu, pihaknya menerima satu lagi laporan menyatakan terdapat sebuah bot nelayan asing menggunakan modus operandi serupa sedang menangkap ikan di kawasan berhampiran.

Laporan itu membawa kepada penahanan sebuah lagi bot nelayan Vietnam yang membawa 12 awak-awak kira-kira pukul 4.40 petang pada kedudukan 70 batu nautika dari Kuala Terengganu.

"Kali ini bot nelayan Vietnam ini menyamar dengan mengecat bot mereka berwarna kuning, iaitu warna bot bagi nelayan Pahang," kata beliau.

Syed Mohd Fuzi berkata kesemua nelayan itu ditahan mengikut Seksyen 15 (1)(a) Akta Perikanan 1985 dan jika sabit kesalahan, seorang tekong boleh dikenakan denda sebanyak RM1 juta manakala seorang awak-awak boleh dikenakan denda RM100,000.

Ekoran penahanan berkenaan, APPM akan memantau bot-bot nelayan tempatan bagi memastikan kegiatan penyamaran oleh bot nelayan asing itu dikekang, katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

200,000 Vaksin H1N1 Diagih Bulan Depan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain