Melayu Singapura Kuat Merokok

SINGAPURA: Jumlah Melayu Singapura yang merokok mengatasi jumlah perokok daripada kaum Cina dan India di negara ini, kata Kementerian Kesihatan.

Kementerian berkenaan berkata jumlah perokok Melayu adalah sekali ganda melebihi dua kaum itu.

Lelaki Melayu berusia 30 hingga 39 tahun merupakan golongan paling ramai menjadi perokok iaitu 49 peratus berbanding 19 peratus kaum Cina dan 12 peratus kaum India, kata kementerian itu di parlimen Singapura.

Dalam jawapan bertulis kepada soalan lisan yang dikeluarkan hari ini, kementerian itu bagaimanapun berkata jumlah perokok wanita di negara ini hanya berjumlah satu angka peratusan, tetapi daripada jumlah keseluruhan, wanita muda Melayu yang merokok berjumlah 14 peratus.

Kementerian itu berkata lebih separuh daripada perokok wanita berusia bawah 29 tahun dan kadar merokok dalam kalangan mereka meningkat dengan ketara daripada lima peratus pada 1998 kepada sembilan peratus pada 2007. Kata kementerian itu walaupun jumlah perokok di Singapura adalah antara yang terendah di dunia, tetapi usaha melalui Program Kawalan Merokok Nasional yang dilaksanakan sejak 1970an berjaya mengurangkan jumlah perokok di negara ini daripada lebih 25 peratus kepada bawah 14 peratus sekarang.

Jumlah rakyat Singapura yang merokok sekarang ialah kira-kira 360,000 orang, kata kementerian itu.

Walaupun jumlah itu kecil berbanding di negara lain, kementerian berkenaan meminta kerajaan terus bersungguh-sungguh dalam melaksanakan usaha mengekang tabiat merokok seperti mengenakan kadar cukai yang tinggi bagi tembakau.

Selain itu, beliau turut akan mengemaskini peraturan kawalan tembakau dari semasa ke semasa, mengenakan larangan merokok di tempat awam, menyediakan khidmat bantuan berhenti merokok dan mendidik rakyat Singapura tentang bahaya merokok.

Kementerian itu berkata ia juga melaksanakan kempen antimerokok secara berterusan yang ditumpukan terhadap lelaki Melayu.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

200,000 Vaksin H1N1 Diagih Bulan Depan

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain