Lebih 11,000 Pesakit Sedang Menunggu Penderma Organ

KUALA LUMPUR: Kini lebih 11,000 pesakit di negara ini masih menunggu untuk mendapatkan organ dan jumlah ini adalah kritikal, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata daripada jumlah itu, kira-kira 11,000 adalah pesakit buah pinggang, 19 (hati), 8 (jantung), 12 (paruparu) dan dua pesakit (keduadua jantung dan hati).

"Kementerian ini sedang mencari mereka yang boleh menderma organ dan tisu untuk menyelamat pesakit yang sangat-sangat memerlukan organ," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Forum Ekonomi Bioherba Global Ke3 di sini hari ini.

Menurut Liow, seramai 26 orang telah tampil menderma kadaverik mereka, 82 (buah pinggang), empat (hati), 23 (kornea) dan 19 (jantung) di seluruh negara tahun ini sehingga semalam.

Katanya sejak kempen menderma organ dilancarkan pada 1997, terdapat 2,568 orang yang berjanji untuk menderma organ mereka dan jumlahnya mencecah 135,847 orang sehingga semalam. Liow juga berkata kerajaan kini sedang menumpukan kepada soal keselamatan dan keberkesanan produk herba ekoran ramai yang mengambil produk herba untuk menjaga kesihatan mereka.

"Pemantauan dilakukan bagi memastikan produk herba di pasaran adalah selamat dan memenuhi piawaian yang ditetapkan," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Adun Melor Kini Dirawat Di HUSM

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain