26 cawangan tidak yakin Ketua Pemuda Gelang Patah baru - Semasa | mStar

26 cawangan tidak yakin Ketua Pemuda Gelang Patah baru

JOHOR BAHARU: Tidak sampai dua minggu persidangan diadakan, seramai 26 ketua Pemuda Umno cawangan di Bahagian Gelang Patah semalam mengisytiharkan mereka telah hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan Ketua Pemuda bahagian itu, Norisham Ismail.

Ketua Pemuda Umno Cawangan Kampung Kangkar Pulai, Faisal Supada yang bertindak sebagai jurucakap kumpulan itu berkata, sehubungan itu mereka mahu mesyuarat perwakilan Pemuda Umno bahagian itu diadakan semula.

Mesyuarat perwakilan Pemuda Umno Bahagian Gelang Patah yang mempunyai 46 cawangan diadakan pada 12 Oktober lepas.

"Kami telah hilang kepercayaan terhadap Ketua Pemuda Umno bahagian Norisham Ismail dan meminta mesyuarat perwakilan diadakan semula untuk memilih Ketua Pemuda, Naib Ketua dan Anggota Jawatankuasa yang baru," katanya kepada Bernama semalam.

Faisal meminta Jawatankuasa Bantahan Badan Perhubungan Umno Johor menimbang semula keputusan mereka baru-baru ini yang memutuskan bahawa mesyuarat perwakilan Pemuda Bahagian pada 12 Oktober lepas itu adalah sah. Jawatankuasa Bantahan Umno Negeri bagaimanapun mengarahkan Pemuda Umno Bahagian Gelang Patah mengadakan semula pengundian untuk memilih calon Ketua Pemuda Umno dan Naib Ketua Umno, yang sebelum ini dimenangi oleh Khairy Jamaluddin dan Datuk Reezal Marican Naina Marican.

Faisal meminta Badan Perhubungan Umno Johor supaya menimbang semula keputusan terdahulunya itu berikutan dakwaan berlakunya penyelewengan ketika proses pengiraan undi pada mesyuarat perwakilan tersebut.

Beliau juga mahukan Badan Perhubungan Umno negeri menjadi penyelaras mesyuarat perwakilan Pemuda Umno Bahagian Gelang Patah jika mereka bersetuju ia diadakan semula.

Pada mesyuarat perwakilan Pemuda Bahagian yang diadakan pada 12 September lepas itu, ia telah diselaraskan oleh Pemuda Umno Bahagian Pulai.

Minggu lepas, sembilan orang anggota jawatankuasa Pemuda Umno Bahagian tersebut termasuk Naib Ketuanya Mohd Shahruddin Jamal mengumumkan peletakan jawatan mereka.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain