Abdullah kecewa tindakan penyokong Hindraf di rumah terbukanya

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melahirkan rasa kecewanya dengan tindakan penyokong Hindu Rights Action Force (Hindraf) yang membuat kecoh pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri beliau dan Menteri-Menteri Kabinet beragama Islam di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, Rabu lalu.

Abdullah berkata, walaupun pada mulanya pihak polis tidak membenarkan mereka masuk ke dewan namun atas semangat Hari Raya, beliau dan menteri-menteri lain membenarkannya kerana majlis tersebut terbuka kepada semua.

"Bila saya dengar mereka (penyokong Hindraf) nak masuk, saya bincang dengan Datuk Seri Najib (Tun Razak) dan kawan-kawan tentang pandangan mereka.

"Pandangan saya adalah mereka nak datang rumah terbuka dan tiada halangan pada mana-mana kumpulan untuk datang ucap selamat hari raya dan bergaul dengan tetamu-tetamu lain. Kenapa saya nak halang sesiapa datang ke rumah terbuka," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Panel Penasihat Antarabangsa Bioteknologi di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, di sini, hari ini.

Bagaimanapun kata Abdullah, penyokong Hindraf yang datang pada majlis tersebut tidak berminat untuk mengucapkan selamat hari raya malah ada yang melangkaui menteri-menteri termasuk Najib semasa sesi bersalaman.

"Saya dan lain-lain menteri menunggu untuk bersalam. Apa yang saya diberitahu oleh seseorang yang memerhati, adakah Pak Lah sedar hanya seorang daripada mereka yang mengucapkan selamat hari raya.

"Yang lain-lain saya dengar dengan jelas 'hapuskan ISA...lepaskan Hindraf'. Itu saja yang dia nak cakap dengan saya.

"Kemudian saya pergi sembahyang dan diberitahu ada kumpulan (Hindraf) lain kira-kira 70 orang (datang). Saya tiada di situ kalau ada antara mereka yang mengucapkan selamat hari raya," katanya.

Abdullah berkata, setakat ini tiada laporan untuk mengambil tindakan tegas terhadap penyokong Hindraf tersebut. Ketika ditanya mengenai ISA yang digunakan di negara ini termasuk kepada ahli politik dan wartawan, Abdullah berkata, ada sebab-sebab yang baik mengapa ia dilaksanakan.

Katanya, terdapat negara-negara yang menggunakan undang-undang yang lebih keras dan setiap negara mempunyai caranya tersendiri untuk memastikan keselamatan negaranya terjamin.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain