suria

Penunjuk perasaan anti-monarki Ireland buang keranda ke dalam sungai, simbolik 'kematian Empayar British'

Kumpulan pemprotes mencampakkan 'keranda' ke dalam sungai.

PENUNJUK perasaan anti-monarki di Ireland mencampakkan keranda bertulis 'RIP British Empire' ke dalam sungai, petang Isnin.

Tindakan itu dilakukan oleh Anti Imperialist Action Ireland, yang mengadakan perarakan protes melalui Dublin pada masa yang sama berlangsungnya upacara pengebumian Ratu Elizabeth II di London.

Semasa perarakan beberapa orang yang mengambil bahagian berhenti untuk membuang keranda ke dalam sungai yang mengalir melalui ibu kota Ireland.

Ia dikatakan sebagai rekreasi tindakan oleh bekas pemimpin sosialis James Connolly di Dublin pada 1897 semasa lawatan ke bandar oleh Ratu Victoria yang merupakan nenek moyang mendiang raja.

Perarakan demonstrasi bermula di Dublin.

Perarakan demonstrasi bermula di Dublin.

Kumpulan itu menulis di Twitter: “Petang ini, Tindakan Anti Imperialis menganjurkan perarakan protes bermula di Patung James Connolly di Beresford Place dan berarak sekitar ke GPO, menentang penyembahan merendahkan Monarki Inggeris oleh kelas pemerintah Free State.

“Sepanjang perarakan, sebuah keranda bertanda 'RIP British Empire' dibuang ke dalam Liffey di O'Connell Street, sama seperti yang dilakukan James Connolly pada tahun 1897 untuk membantah lawatan Victoria.

Antara slogan-slogan dilaungkan semasa protes tersebut adalah 'You Say British King, We Say Guillotine' dan 'Get the Brits Out Now!'. - Mirror.co.uk

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

protes British, Ratu Elizabeth II,

Artikel Berikut

Wanita hamil, rakan maut ditembak perompak

Artikel Berkaitan

Artikel Lain