suria

Gempa bumi landa Bali, 3 terkorban termasuk kanak-kanak

Bencana itu melanda di daerah Karangasem dan Bangli di sebelah timur pulau pelancongan tersebut. foto: Antara Foto/Fikri Yusuf/REUTERS.

GEMPA bumi sekuat 4.8 pada skala Richter melanda pulau Bali di Indonesia pada Sabtu pagi, mengorbankan sekurang-kurangnya tiga nyawa, kata agensi mencari dan menyelamat Indonesia.

Pihak berkuasa terus memantau keadaan daerah Karangasem dan Bangli di sebelah timur pulau pelancongan yang dilanda bencana tersebut.

Kejadian tanah runtuh yang disebabkan oleh gempa membunuh dua mangsa dan seorang kanak-kanak berusia tiga tahun maut akibat runtuhan.

Tinjauan Geologi A.S. (USGS) mengatakan, gempa berskala 4.8 melanda Banjar Wangsian, dan mempunyai kedalaman sedalam 10 km (6.21 batu).

"Semua yang terkena gempa telah dipindahkan sementara maklumat mengenai kerosakan masih dikumpulkan oleh agensi bencana di Bali," kata pegawai mencari dan menyelamat Gede Darmada dalam kenyataan itu.

Perkhidmatan penyelamat memindahkan orang di seberang tasik kerana jalan menuju ke lokasi kejadian terputus akibat tanah runtuh, tambahnya.

Tiada sebarang kerosakan yang signifikan di daerah lain di Bali, namun gempa itu juga dirasakan di pulau Lombok yang berdekatan, lapor media tempatan.

Bali dibuka semula untuk pelancong antarabangsa pada hari Khamis setelah sekatan pandemik selama 18 bulan, tetapi mereka hanya dijangka mulai tiba akhir bulan ini. - THE STAR

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain