Bagaimana mahu baca mesej, chat WhatsApp yang telah dipadam?

KITA sering menyesal apabila memadam mesej WhatsApp sama ada secara sengaja atau tak sengaja sedangkan mesej itu cukup penting atau berguna untuk disimpan.

WhatsApp memberikan pilihan untuk anda memadam mesej tertentu dalam ruangan chat atau ruangan chat itu sendiri, tetapi tidak menawarkan penyelesaian untuk mendapatkannya semula.

Apabila anda memadamkan mesej atau chat, sekurang-kurangnya terdapat kemungkinan ia masih disimpan oleh penerima, jadi anda boleh meminta salinan daripada mereka.

Tetapi bagaimana jika anda dan penerima masing-masing telah memadamnya, atau lebih teruk, anda telah menggunakan pilihan padam 'Delete for Everyone'.

WhatsApp tidak secara rasmi memberikan anda alat atau cara untuk mendapatkan semula mesej atau chat yang telah dipadam.

Walau bagaimanapun, terdapat dua cara yang mungkin boleh membantu anda membaca mesej yang dipadam di WhatsApp, tetapi tetap tiada jaminan.

Ini kerana WhatsApp meletakkan sekatan tertentu pada ciri-cirinya, malah beberapa aplikasi pihak ketiga juga tidak boleh memintasnya.

Kaedah pertama melibatkan muat turun aplikasi pihak ketiga, sementara kaedah kedua adalah cara mudah yang mungkin berfungsi jika semuanya dibuat dan berada di tempat yang betul.

Perlu diingatkan bahawa WhatsApp tidak mengesyorkan muat turun aplikasi pihak ketiga dan tidak memberi mereka akses kepada data anda, justeru anda harus membaca dasar privasi aplikasi pihak ketiga sebelum memuat turunnya.

Kaedah 1

Menurut blog Sepanyol Android Jefe, notifikasi WhatsApp untuk mesej individu dan mesej chat dilog masuk ke memori telefon, melainkan anda telah menetapkan 'mute' untuk kenalan atau kumpulan tertentu.

Log itu disimpan dalam memori sehingga peranti dihidupkan semula (restart), oleh itu mesej yang telah dipadam dapat dibaca dan ditemui semula.

Penerima mesej masih boleh membacanya walaupun ia telah dipadamkan dari telefon penghantar dan penerima.

Harus diambil perhatian bahawa ini bukan eksploitasi, ia hanya satu penyelesaian melibatkan pemberian akses kepada aplikasi pihak ketiga dan ia hanya akan berfungsi pada peranti Android.

Caranya:

Langkah 1

Dari Google Play Store, muat turun aplikasi 'Notification History'. Lancarkan aplikasi itu dan berikan kebenaran peranti yang diperlukan.

Langkah 2

Anda kini boleh menyaring seluruh log untuk mencari mesej WhatsApp yang anda mahu baca tetapi telah dipadam.

Bagaimanapun, notifikasi mesej berkumpulan mungkin sukar untuk dipecah-pecahkan kepada mesej individu. Lebih-lebih lagi, ia memerlukan anda meneliti seluruh log untuk mencari mesej.

Selain aplikasi yang disebutkan di atas, anda juga boleh memuat turun pelancar aplikasi seperti Nova Launcher yang akan log notifikasi yang diterima pada telefon Android.

Sesetengah telefon Android menawarkan kemudahan ini secara 'build in'.

Kaedah 2

Kaedah kedua adalah lebih mudah berbanding sebelumnya.

Semua pertukaran mesej anda mempunyai 'back up' dalam memori lokal anda, begitu juga dengan 'cloud'- - Google Drive atau iCloud.

Untuk membaca mesej yang dipadamkan, apa yang perlu dilakukan adalah membuat pengstoran semula 'back up' yang mengandungi mesej-mesej tersebut.

Walau bagaimanapun, ia hanya terpakai kepada penghantar mesej.

Penerima hanya boleh mengikuti kaedah ini jika mesej itu belum dipadamkan pada penghantarnya. -Financial Express

padam WhatsApp, baca, aplikasi

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain