Terowong RM176 juta tapi tidak ke mana-mana - Dunia | mStar

Terowong RM176 juta tapi tidak ke mana-mana

ZAGREB: Warga Croatia di selatan negara itu meluahkan kemarahan berhubung sebuah terowong yang menelan belanja mencecah RM176 juta tetapi tidak menuju ke mana-mana.

Menurut stesen TV RTL Croatia, pembinaan terowong sepanjang 1,471 meter yang menembusi kawasan gunung berhampiran bandar Omis sudah dihentikan.

Terowong tersebut sepatutnya dihubungkan dengan jalan yang sedia ada dan menyelesaikan masalah lalu lintas yang teruk di bandar itu.

Terowong tersebut sepatutnya dihubungkan ke Jambatan Omis dan dianggap sebagai sebahagian daripada "projek infrastruktur penting" dalam menyediakan perjalanan yang lebih cepat bagi penduduk di antara bandar dengan jalan pesisir utama.

Laluan itu juga diharap dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas teruk yang dialami oleh penduduk semasa musim ramai pelancong.

Kerja pembinaan bermula enam tahun yang lalu, tetapi RTL menyatakan bahawa "semuanya berhenti" dan wang itu kini dibelanjakan bagi perkara lain, sekali gus mencetuskan kemarahan orang awam.

RTL menyatakan bahawa pihak berkuasa bandar mengakui bahawa projek mahal itu memalukan, dan mereka sudah berjanji untuk menyambung semula rundingan bagi memulakan kerja itu semula.

"Selepas cuti musim panas berakhir, kami jangkakan satu tender awam akan dibuka untuk pembinaan jambatan tersebut.

"Tender itu akan disiapkan menjelang akhir tahun ini jika segala-galanya mengikut rancangan. Kerja itu sepatutnya bermula pada tahun depan," kata Datuk Bandar Ivo Tomasovic. - Agensi

terowong , Croatia

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini