Ajaib Bayi Dicampak Dari Tingkat 9 Selamat - Dunia | mStar

Ajaib Bayi Dicampak Dari Tingkat 9 Selamat

Seorang wanita menangis, bimbang saudaranya menjadi salah seorang daripada mangsa kebakaran di Menara Grenfell, di barat London, awal pagi Rabu. -fotoAFP

LONDON: Seorang wanita kehilangan dua daripada enam anaknya ketika cuba melarikan diri dari kebakaran yang berlaku di Menara Grenfell, Utara Kensington, London, awal pagi Rabu.

Menurut saksi, penghuni lain cuba mencampakkan anak-anak mereka ke luar tingkap dengan harapan mereka terselamat.

Satu keajaiban berlaku apabila seorang bayi terselamat selepas dicampak dari tingkat sembilan blok menara.

Enam orang disahkan terbunuh dan polis menjangkakan jumlah kematian terus meningkat dalam kejadian kebakaran di blok pangsapuri 24 tingkat di pusat bandar London itu.

Lebih 60 dilaporkan cedera.

Pemerhati dan penduduk sekitar melaporkan adegan panik.

Kepingan besar serpihan dapat dilihat jatuh dari Menara Grenfell, yang terletak tidak jauh dari kawasan Notting Hill.

-fotoAFP

"Semua orang terkejut, semua orang melarikan diri, menjerit," kata seorang penduduk, Michael Paramasivan kepada radio BBC.

"Saya sempat bercakap dengan seorang wanita yang tinggal di tingkat 21. Dia ada enam anak. Dia meninggalkan rumah bersama enam anaknya. Bila sampai di tingkat bawah, anaknya cuma ada empat orang. Dia sangat sedih," katanya.

Seorang pemerhati, Samira Lamrani, berkata dia telah melihat seorang bayi dicampak dari tingkap tingkat sembilan atau 10 menara.

"Orang ramai mula muncul di tingkap, sambil menjerit," katanya kepada akhbar London's Evening Standard.

"Ada satu tingkap terbuka sedikit, seorang wanita memberi isyarat bahawa dia mahu mencampak bayinya dan mahu seseorang menangkap anaknya dari bawah.

"Seseorang telah melakukannya, seorang lelaki berlari dan berjaya menangkap bayi berkenaan," kata Lamrani.

Seorang lagi saksi, Tamara, memberitahu BBC bahawa dia juga melihat mangsa yang terperangkap cuba mencampakkan anak-anak mereka untuk diberi bantuan keselamatan.

"Mereka seperti melemparkan sahaja anak-anak mereka ke bawah, 'hanya selamatkan anak-anak saya, hanya selamatkan anak-anak saya'," katanya.

"Ada orang di tingkap menjerit 'tolong saya, tolonglah saya', kamu boleh nampak api memusnahkan rumah mereka dan membakar satu-satunya bilik di tempat mereka berada," katanya.

Menara Grenfell , kebakaran

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Blok Azmin sertai Bersatu - Sumber