suria

Sesuai pergi ‘honeymoon’, Maldives kekal destinasi terkemuka dunia... Terima pengiktirafan empat tahun berturut-turut

Keunikan landskap dan kejernihan air laut membuatkan Maldives dipilih sebagai destinasi bulan madu.

SEBUT sahaja Maldives, pasti ramai yang membayangkan suasana nyaman dan pemandangan laut biru yang indah.

Disebabkan itu, destinasi tumpuan ini sentiasa berada di carta nombor satu dunia dan kekal sebagai Destinasi Terkemuka Dunia di Anugerah Pelancongan Dunia 2023.

Perkara tersebut didedahkan Perbadanan Pemasaran dan Perhubungan Awam Maldives (MMPRC/ Visit Maldives) baru-baru ini.

Bukan itu sahaja, pengiktirafan berprestij tersebut diperoleh untuk tahun keempat berturut-turut meskipun berhadapan pesaing sengit daripada 17 destinasi global yang terkenal, termasuk Dubai, Indonesia, New Zealand, Sepanyol dan Vietnam.

Maldives juga sekali lagi meraih dua anugerah paling terkenal di acara Anugerah Perjalanan Dunia diadakan di Burj Al Arab ikonik Dubai pada 1 Disember 2023.

Maldives terus ungguli destinasi pelancongan terkemuka dunia.

Maldives terus ungguli destinasi pelancongan terkemuka dunia.

Di samping memperoleh gelaran Destinasi Utama Dunia 2023, MMPRC diberi penghormatan sekali lagi sebagai Lembaga Pelancong Terkemuka Dunia 2023.

Selain itu, Maldives juga dicalonkan sebagai Destinasi Pantai Terkemuka Dunia 2023, Destinasi Menyelam Terkemuka Dunia 2023, Destinasi Bulan Madu Terkemuka Dunia 2023, Destinasi Pulau Terkemuka Dunia 2023 dan Destinasi Terkemuka Dunia 2023.

Menurut MMPRC, 2023 merupakan tahun yang menonjol untuk Maldives kerana penuh dengan inisiatif yang luar biasa dan strategik.

"Sebanyak 348 aktiviti promosi dijalankan pada 23 November lalu sekali gus memperkukuh Maldives sebagai destinasi pelancongan utama di seluruh benua.

"Usaha kolektif dan sokongan padu pihak berkepentingan industri pelancongan memainkan peranan penting dalam meningkatkan destinasi itu kepada pengiktirafan global," katanya.

Tambahnya, program paling ketara ialah Persidangan Pencerita Lawati Maldives 2023 yang mempamerkan sepenuhnya seni warisan budaya dan keindahan semula jadi Maldives.

"Satu lagi pencapaian yang menonjol adalah mengalu-alukan pelawat kesejuta dalam tempoh tujuh bulan sahaja," katanya.

Anugerah Perjalanan Dunia ditubuhkan pada tahun 1993 dan merupakan program penghormatan paling berprestij dalam industri pelancongan global.

Maldives juga menerima Anugerah Ketahanan Pelancongan Global yang baru diperkenalkan pada acara ini, diberikan kepada lima destinasi dan negara terkemuka untuk membina kapasiti secara strategik untuk pulih dengan pantas dan berkembang maju selepas 'gangguan'.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain