Syed Saddiq buat lawatan mengejut ke AMD, kesan banyak kerosakan

PETALING JAYA: Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman telah melakukan lawatan mengejut ke Akademi Bola Sepak Mokhtar Dahari (AMD) di Gambang, Pahang pada petang Jumaat.

Lawatan tersebut dibuat selepas beliau mendengar banyak komen daripada jurulatih, ibu bapa dan orang awam berhubung keadaan akademi itu yang mengalami banyak kerosakan.

"Saya ke sini untuk melihat sendiri bagaimana sebenarnya keadaan AMD.

"Saya difahamkan dalam masa enam bulan, sudah ada lebih 700 kerosakan dan hanya 83 sahaja yang sudah dibaiki oleh kontraktor utama setakat ini," katanya menerusi bebenang yang dimuat naik di Twitter pada petang Jumaat.

Tambah Syed Saddiq, kemudahan yang terdapat di AMD tidak diselenggara dengan baik dan kakitangan terpaksa menggunakan peralatan peribadi seperti komputer riba untuk menganalisa video akademi tersebut.

Selain itu, pelajar dan kakitangan AMD juga tidak mempunyai kemudahan 'wifi' dan terpaksa mencari isyarat di bahagian tangga bagi mendapatkan sambungan internet.

"Kebetulan semasa saya tiba di AMD, waktu itu hujan. Beberapa siling mengalami kebocoran.

"Di dewan makan pun basah kerana konsep dewannya yang agak terbuka," kata Ahli Parlimen Muar tersebut.

Menurut menteri itu, kawasan padang sepatutnya boleh digunakan walaupun ketika cuaca hujan, namun tenggelam akibat banjir.

Keadaan padang di AMD.

Tambah mengecewakan apabila bilik yang dikhaskan untuk ruang gimnasium kosong tanpa sebarang peralatan bersenam.

Sebelum ini, portal Malaysiakini melaporkan, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya berlaku unsur rasuah dan penyelewengan dalam pelaksanaan Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP).

Syed Saddiq berkata, beliau akan menilai sendiri pelaksanaan program itu sebelum melaporkannya kepada SPRM.

Ia berikutan dipercayai terdapat unsur ketirisan melibatkan kontraktor yang dilantik secara terus dengan kos RM85 juta untuk membangunkan AMD.

Sementara itu, Bernama melaporkan, Syed Saddiq kecewa dengan pelbagai kepincangan dalam AMD apabila akademi yang dibina dengan harga RM85 juta itu dilihat gagal menepati tujuan pembinaannya sebagai pusat latihan dalam melahirkan bakal pelapis Mokhtar Dahari di negara ini dan bakat bola sepak bertaraf antarabangsa berikutan serba kekurangan dari segi kemudahan latihan dan peralatan.

"Saya sangat kecewa sebaik melihat sendiri permasalahan berlaku di AMD terutama berkaitan kemudahan dan peralatan di situ. Lebih menyedihkan perkara asas melibatkan aspek pemakanan tidak diberi penekanan sehingga ada pemain terpaksa berlapar kerana makanan disediakan tidak menepati kualiti ditetapkan.

Beliau meluangkan masa lebih dua jam melawat akademi itu selepas mendapat maklum balas pada sesi dialog bersama beberapa peminat bola sepak tanah air di Kuala Lumpur pada Khamis, yang memintanya membuat audit mengenai segala peruntukan diberikan untuk Program NFDP.

Akademi Mokhtar Dahari

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain