RTM Hampir Capai Sasaran Tarik Golongan Remaja

Datuk Norhyati Ismail
 Datuk Norhyati Ismail
Datuk Norhyati Ismail

PETALING JAYA: Radio Televisyen Malaysia (RTM) sedang mencapai sasaran dalam menarik perhatian golongan muda untuk menjadikan stesen tersebut sebagai saluran televisyen pilihan harian.

Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Norhyati Ismail berkata, RTM masih dalam usaha mengubah persepsi masyarakat terutamanya bagi golongan remaja yang menganggap stesen itu agak ketinggalan berbanding stesen televisyen lain.

"Kami sedang menghampiri sasaran dalam menyediakan produk mengikut peredaran zaman menghasilkan paparan program yang lebih segar dan matang buat penonton.

"Selain itu, pihak kami turut mengikut perkembangan semasa dalam memiliki akaun Facebook, Instagram dan Twitter dalam mengemaskinikan pemberitahuan berita-berita terkini selain program-program baru.

"Maklumlah sekarang ini dengan kecanggihan teknologi terkini, semua perkara akan melibatkan alam maya," katanya kepada mStar Online.

Malah tambah Norhyati, RTM juga bakal muncul dengan saluran berbentuk digital di mana pendigitalan penyiaran negara bukan hanya menguntungkan pihak kerajaan tetapi juga rakyat terutamanya golongan muda yang sentiasa inginkan informasi yang pantas.

Katanya, siaran digital kini menjadi trend dunia bagi menguruskan spektrum (frekuensi) dengan lebih efisien.

"Dalam pada itu ia bukan semata-mata mengenai kualiti audio dan visual sebaliknya penonton akan diberi kuasa memilih siaran yang mahu ditonton dan ia tidak terhad kepada enam saluran televisyen percuma sedia ada.

"Ia juga mampu mengurangkan kos operasi stesen TV. Sebagai contoh jika siaran analog memerlukan satu pemancar yang bernilai RM2 juta bagi setiap saluran, pemancar digital pula boleh menempatkan lapan saluran bagi setiap pemancar dibina," ujarnya.

Artikel Sebelum

Yusof Haslam Bimbang Syamsul Merajuk

Artikel Berikut

Alvin Anthons Buka Restoran Masakan India

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain