suria

Apa nasib 40 ekor kucing Adibah Noor? Pengusaha rumah perlindungan haiwan tawar diri nak bela, waris tak perlu bayar

Allahyarham Adibah Noor memiliki lebih 40 ekor kucing di rumah.

UMUM mengetahui selain berbakat besar dalam bidang seni sebagai penyanyi, pelakon dan pengcara, Adibah Noor juga merupakan seorang pencinta kucing.

Arwah sangat menyayangi kucing sehinggakan dia sendiri memiliki lebih 40 ekor kucing di rumahnya.

Malah, atas sebab terlalu menyayangi haiwan itu membuatkan arwah tidak berkira untuk menghabiskan wangnya demi keperluan kucing kesayangannya.

Posting seorang pelayar Facebook yang risau akan kebajikan kucing milik arwah.

Susulan pemergian penyanyi lagu Terlalu Istimewa ini, banyak pihak mula menyuarakan kebimbangan mereka terhadap nasib semua kucing peliharaan Adibah.

Perkara ini kemudian menjentik hati seorang penjaga sebuah rumah perlindungan haiwan, Hashman Don untuk mengambil alih tanggungjawab menjaga kucing-kucing milik arwah.

Dalam satu perkongsian oleh Hashman di Facebook Rumah Amanah (Anugerah Mahligai Arah Nasib Haiwan), dia menyuarakan kesediannya untuk menjaga semua kucing peliharaan Adibah sekiranya tiada pihak mahu membelanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Tawakal! Rela korbankan simpanan lebih RM2,000 walau harapan si bulus hidup tipis, adakah keputusan siswi ini selamatkan kucing kena sawan tepat?

ARTIKEL BERKAITAN: “Mesti fikir kucing dulu” - Demi 27 bulus, anak dedah ibunya rela tak bercuti sekeluarga, sanggup ulang alik beli katil comel

“Tiada masalah jika kucing-kucing arwah lebih 40 ekor nak berteduh di Rumah Amanah, Hulu Langat di Selangor,” ujarnya dalam satu posting di Facebook.

Katanya yang sudah lebih tiga tahun mengendalikan rumah tumpangan kucing, salah satu syarat wajib untuk pihaknya memikul tanggungjawab itu ialah kematian pemilik haiwan peliharaan berkenaan.

Bukan itu sahaja, menurut Hashman lagi, dia menyatakan bahawa tiada sebarang cas atau bayaran akan dikenakan demi menanggung anak-anak bulus tersebut jika tiada waris yang datang menutut hak penjagaan.

Posting asal di Facebook.

“Warisnya bolehlah PM (private message) saya. Tak perlu bayar apa-apa dan tak perlu bagi makanan kucing-kucing itu setiap bulan.

“Malah setiap hari Ahad daripada pukul 2.30 petang hingga 6.30 petang adalah hari melawat. Terbuka kepada umum,” tulis Hashman.

Kenyataan yang dibuat menerusi page Anugerah Mahligai Arah Nasib Abadi Haiwan itu telah menerima lebih 3,000 perkongsian semula.

Hashman enggan menerima sebarang bantuan untuk menjaga anak-anak bulus.

Menjengah ke ruangan komen, para warga maya bermurah hati ingin membantu dan menghulurkan sumbangan kepada Rumah Amanah.

Namun, semakan mStar mendapati Hashman tidak memerlukan sebarang pertolongan buat masa sekarang.

Netizen yang tersentuh dengan kenyataan ini telah berterima kasih kepada lelaki berhati mulia yang sanggup menawarkan diri menguruskan kucing-kucing arwah dengan jumlah banyak ini.

“Moga dipermudahkan segala urusan tuan. Terima kasih. Masa dapat berita ni, perkara pertama terlintas, macam manalah nasib kucing-kucing arwah.

Tangkap layar komen beberapa netizen.

“Alhamdulillah terima kasih tuan. Inilah yang saya terpikir tadi setelah mendengar pemergian arwah kerahmatullah. Macam manalah kucing-kucing peliharaan arwah.

“Tadi masa dapat berita kematian arwah, terus terfikir macam manalah nasib kucing arwah. Lepas tu terdetik di hati semoga Allah bukakan pintu hati owner shelter Anugerah Mahligai ambil anak-anak bulus arwah. Alhamdulillah! Semoga dipermudahkan urusan tuan sekeluarga... Amin,” antara komen beberapa pelayar di ruangan komen di Facebook.

Tangkap layar posting di Group Pencinta Kucing.

Sementara itu menerusi perkongsian di Group Pencinta Kucing di Facebook, seorang pengguna berkongsi bahawa arwah merupakan salah seorang artis yang sangat aktif membantu dan menyelamatkan kucing jalanan.

“Sejujurnya saya kurang pasti berapa banyak saya berhabis bagi membayar makanan, kos bulanan dan perubatan untuk kucing-kucing yang dibela.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain