suria

Ebit Lew mohon maaf, mahu hentikan perbalahan – “Yang untung syaitan... cukuplah sampai sini”

Ebit membuat permohonan maaf selepas lebih 24 jam mengadakan sidang media bagi menjawab segala tuduhan terhadap beliau. foto Facebook Ebit Lew

SELEPAS lebih 24 jam mengadakan sidang media bagi menjawab pelbagai tuduhan terhadap dirinya, pendakwah terkenal, Ebit Lew tampil membuat permohonan maaf dan mahu menghentikan perbalahan yang heboh diperkatakan.

Pengumuman tersebut dibuat beliau menerusi laman sosial, petang Jumaat.

"Saya dengan ini dari hujung rambut sampai hujung kaki minta maaf pada sesiapa sahaja yang langsung atau tak langsung atas apa yang berlaku ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Perbalahan Ebit Lew, Caprice dan Nadir mengundang fitnah... 2 mufti harap individu berbalah kembali kepada ajaran al-Quran dan sunah Rasulullah

ARTIKEL BERKAITAN: [VIDEO] Masuk Gaza guna duit sendiri! Ebit Lew jawab setiap persoalan yang ramai nak tahu - "Hati saya terluka dipanggil dajjal, babi!"

ARTIKEL BERKAITAN: "Mana RM20 juta yang dikutip, kat akaun siapa?" - Giliran Ebit Lew persoal tindakan Nadir Al-Nuri... akui ada yang akan disaman!

"Niat saya hanya nak menjelaskan tuduhan terhadap saya. Saya minta maaf ye pada semua.

"Cukuplah sampai sini ye. Ya Allah jika ada pahala untuk semua, yang berlaku ini saya hadiahkan semua pahalanya buat mak ayah saya," katanya menerusi posting di laman sosial beliau.

EBIT LEW 2

Posting Ebit di laman sosial, petang Jumaat.

Ebit bagaimanapun tidak merujuk secara khusus kepada mana-mana individu dalam permohonan maaf beliau.

Berpesan kepada semua termasuk dirinya sendiri, beliau berharap semua pihak bersatu hati dan bersama-saa berdoa agar Allah SWT mengakhiri pandemik Covid-19.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

"Semoga Allah beri kekuatan pada barisan hadapan dan semua yang ditimpa virus ini sembuh. Berat keadaan negara kita semua.

"Sedang kita berselisih begini ramai orang miskin dan anak yatim lapar. Ramai hilang kerja dan tempat tinggal. Tanyalah khabar jiran dan keluarga terdekat.

"Bila dua orang berselisih kedua-duanya tidak untung. Tapi yang untung ialah syaitan. Sekali lagi saya minta maaf. Doakan saya ye," tambah Ebit.

ebit lew 3

Konflik antara Ebit (kanan) dan Caprice.

Dalam pada itu, Ebit turut memaafkan kepada semua yang melemparkan fitnah serta berusaha untuk menjatuhkan dirinya.

"Saya benar-benar maafkan dari hati semua yang memfitnah dan menjatuhkan saya. Saya maafkan semua yang pernah panggil saya syaitan, dajjal, babi,bodoh, penunggang dan lain-lain.

Bila dua orang berselisih kedua-duanya tidak untung. Tapi yang untung ialah syaitan

EBIT LEW

"Saya maafkan sesiapa sahaja yang telah menyakiti arwah ayah saya, bidadari saya, dan anak-anak saya. Saya maafkan semua. Kita semua sebuah keluarga sampai bila-bila. Saya maafkan kerana Allah," katanya.

Terdahulu, kecoh susulan perbalahan melibatkan tiga personaliti iaitu Ebit Lew, penyanyi rap, Caprice dan Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman berhubung misi kemanusiaan ke Gaza, Palestin.

ebit lew 4

Konflik antara Ebit (kanan) dan Nadir.

Konflik tersebut mendapat perhatian Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad yang berpendapat bahawa Islam mengajar umatnya supaya memperkukuh ukhuwah atau persaudaraan sekiranya terdapat perbezaan pandangan.

Beliau berkata, setiap orang mukmin adalah bersaudara, di mana mereka perlu didamaikan sekiranya mempunyai perbalahan.

Sementara itu, Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman berkata, setiap manusia dijadikan mempunyai cara berfikir tersendiri dan tidak terlepas daripada berbalah.

Mengulas lanjut, Abdul Rahman berkata, perbezaan pendapat adalah perkara biasa tetapi tidak perlu sehingga menjadikan sesuatu hubungan menjadi renggang atau tidak bersatu kerana tindakan sedemikian adalah dilarang oleh agama.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my

Artikel Berkaitan

Artikel Lain