suria

Misteri kereta mengundur terjawab! Pemilik lega tindakan pantas pemuda ini dapat elak langgar Vellfire - “Jalan curve dari kanan lagi tinggi dari kiri”

Pemilik kenderaan itu menjelaskan situasi sebenar mengenai insiden itu di ruangan komen video yang dikongsi Mohd Reza.

PELIK tapi benar. Begitulah situasi dihadapi seorang pemuda yang terkejut apabila melihat sebuah kereta Perodua Kelisa mengundur sendiri tanpa kelibat pemandu di dalamnya.

Insiden yang berlaku kira-kira pukul 4.55 petang Selasa lalu menjadi tular di media sosial selepas pemuda yang secara kebetulan berada di lokasi kejadian dekat Presint 15, Putrajaya berkongsi rakaman tersebut di Facebook miliknya.

Menurut pemuda tersebut, Mohd Reza Mohamad Zulkifli, semasa kejadian dia baru sahaja membeli nasi kandar di sebuah restoran dan dalam perjalanan mahu pulang ke rumahnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Pemuda kagum bangsa lain bantu rider Melayu kemalangan, pelanggan dapat order lewat harap bersabar - “Setandan pisang, tak semuanya busuk”

ARTIKEL BERKAITAN: Bapa bawa anak ke hospital terharu, staf India kejar sampai kereta nak bagi barang penting - “Malaysia sangat indah kalau kita nak lihat keindahan”

"Masa tu saya baru balik kerja then saya on the way balik tu saya tiba-tiba teringin nak makan nasi kandar Line Clear. Jadi saya singgah sekejap dekat Presint 15, Putrajaya.

"Time nak balik tu saya nampak sebuah kereta yang macam nak keluar parking. Jadi saya pun beri laluan. Tapi saya macam pelik sebab kereta tu mengundur terlalu perlahan.



Mohd Reza (kanan) tidak menduga rakaman insiden itu yang dikongsinya di Facebook mendapat perhatian ramai.

"Terdetik dalam hati ke dalam kereta ni tak ada orang? Makin lama, kereta tu tak berhenti dan saya tengok di bahagian pemandu memang tak ada orang," katanya kepada mStar.

Pemuda berusia 31 tahun itu bagaimanapun secara spontan turun dari motosikalnya dan menahan kereta tersebut.

"Semuanya berlaku terlalu pantas. Saya turun motor, tahan kereta tu. Nasib baik kereta Vios di belakang berundur sedikit, kalau tidak sukar untuk saya menahan kereta itu.

"Kalau saya tak tahan kereta tu, nampaknya kereta tu akan melanggar Vellfire berwarna hitam yang parking kat tepi jalan," katanya.

Jelas Mohd Reza, tidak lama kemudian seorang wanita meluru keluar dari kedai barangan bayi dan segera menahan kereta tersebut.

"Saya ingatkan dia saja-saja nak tolong, rupa-rupanya dia adalah pemilik kereta tu. Mula-mula dia ikut saya tahan kereta tu sebelum masuk menekan brek keretanya.



Seorang wanita dilihat bergegas berlari keluar selepas melihat keretanya tiba-tiba mengundur.

"Nampaklah dia terkejut. Lepas masuk kereta tu dia ucap terima kasih. Dia pun ada bagi explaination. Dia kata dah tarik handbrake tapi kereta dia tu memang ada masalah pada breakshoes.

"Selepas itu saya nampak dia parking di tempat sama dan masuk semula ke kedai barangan bayi tadi. Saya pun terus balik rumah," katanya.

Mengenai rakaman insiden itu, pemuda yang bertugas di Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (Mida) itu tidak menduga video tersebut akan mendapat perhatian netizen.

Kalau saya tak tahan kereta tu, nampaknya kereta tu akan melanggar Vellfire berwarna hitam yang parking kat tepi jalan.

MOHD REZA MOHD ZULKIFLI

Penjawat awam

"Saya tak expect pun viral sebab saya banyak upload video berkenaan penunggangan motosikal, video anak saya dan juga kucing di Facebook.

"Sebenarnya saya upload untuk kawan-kawan tengok. Tapi saya minta maaf sebab saya terlupa nak blurkan muka dan nombor plat kereta akak tu, .

"Tapi rata-rata yang kongsi video saya tu mereka tag pasangan masing-masing. Saya nampak dari sudut positif mereka lebih menasihati pasangan supaya berhati-hati, ” katanya.



Wanita tersebut berterima kasih kepada Mohd Reza di atas tindakan pantasnya itu.

Malah Mohd Reza berkata video itu dirakam menerusi kamera yang dipasang pada helmetnya.

"Saya buat rakaman untuk keselamatan saya sendiri sebab tak nak sebarang isu timbul bila berlaku kemalangan. Saya tak nak panjang cerita, jadi video ni sebagai bukti.

"Bukan saja motosikal pada kereta saya pun dipasang video cam. Kalau salah, salahlah. Jadi video dah ada dan kita tak boleh putar belit cerita dah," katanya.

Dalam pada itu, pemilik kenderaan itu yang dikenali sebagai Siti Hajar Nordin turut menceritakan perkara sebenar mengenai insiden tersebut.

Jelasnya, kereta tersebut mempunyai masalah teknikal.



Komen netizen terhadap video tersebut yang tular di Twitter.

"Handbrek kereta dah loose dan jalan curve dari kanan lagi tinggi dari kiri. Kalau perempuan tak ambil tahu pasal kereta ataupun lelaki tak ada masa nak check kereta dan ini semua ketentuan Allah.

"Rasanya kebanyakan orang ada pengalaman ini, cuma cerita viral atau tidak saja. Tapi nampaknya saya berada pada tempat dan masa yang betul... atau mungkin orang yang tak pernah terkena kejadian ini biasanya bawa kereta baru yang tak lebih 10 tahun.

"Maklumlah kereta dah 14 atau 15 tahun banyak yang harus diperbaiki. Balik dari betulkan belting pergi beli barang baby, kena pergi betulkan brek lepas ni. Bersyukur tidak langgar Vellfire dan kereta lain, kalau tidak insurance pun tak cukup nak cover," tulisnya pada ruangan komen video yang tular itu.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my

Artikel Lain