suria

Dihalang buat transaksi... SPRM arah beku aset, akaun Rohana

Aset, akaun bank Rohana dibeku.

ASET dan akaun bank milik bekas Ketua Pegawai Eksekutif Astro Rohana Rozhan dibekukan di bawah Seksyen 44 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan.

Perintah itu dikenakan bagi melarang Rohana daripada membuat sebarang transaksi yang dikaitkan dengan akaun banknya di United Kingdom (UK) atau rumah miliknya di negara itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Skandal 1MDB: Rohana menghadap SPRM, 9 jam rekod keterangan

ARTIKEL BERKAITAN: Kerajaan diminta ambil tindakan undang-undang, sita rumah RM41.8 juta untuk bekas kekasih Leissner

Memetik laporan MalaysiaNow, perintah yang dikeluarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuan Malaysia (SPRM) itu adalah untuk melancarkan siasatan terhadap dakwaan bekas jurubank Goldman Sachs Tim Leissner bahawa dia telah diperas ugut untuk membeli rumahnya bernilai AS$10 juta (RM41.85 juta) di London.

Difahamkan, Rohana mungkin telah membayar rumah di London itu menggunakan separuh daripada jumlah yang didakwa diberikan oleh Leissner, manakala bakinya disimpan dalam akaun di UK.

Rohana dipanggil ke ibu pejabat SPRM di Kuala Lumpur pada Jumaat untuk disoal siasat.

Sementara itu, akhbar Harian Metro memetik sumber sebagai berkata, siasatan itu ada kaitan dengan rumah yang didakwa dibeli untuknya oleh Leissner.

“Siasatan akan dijalankan oleh SPRM mengikut Seksyen 4(2) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001,” kata sumber itu.

Memberi keterangan di mahkamah New York minggu ini dalam perbicaraan rasuah berkaitan 1MDB terhadap bekas rakan sekerjanya Roger Ng, Leissner mendakwa bahawa Rohana, yang dia mempunyai hubungan sulit, telah mengancam untuk mendedahkan penglibatannya dalam skandal berbilion dolar selepas dia mengetahui bahawa dia akan menamatkan hubungan 10 tahun mereka.

“Jika saya tidak membelikan dia rumah, dia akan memberitahu pihak berkuasa tentang penglibatan saya dalam skandal 1MDB. Dia mengancam untuk mendedahkan saya. Pada masa itu, 2013, saya sangat takut dengan itu,” katanya dipetik sebagai berkata dalam laporan oleh Bloomberg.

Leissner adalah ketua operasi Goldman di Asia Tenggara dan sedang memberi keterangan dalam perbicaraan jenayah Ng, bekas ketua perbankan pelaburan bank itu di Malaysia.

Dia mengaku bersalah atas tuduhan pengubahan wang haram dan rasuah, manakala Ng mengaku tidak bersalah bersubahat melakukan pengubahan wang haram dan melanggar undang-undang antirasuah.

Tuduhan itu berpunca daripada salah satu skandal kewangan terbesar dalam sejarah, di mana pendakwa raya AS mengatakan AS$4.5 bilion (RM18.5 bilion) daripada AS$6.5 bilion (RM27.3 bilion) Goldman yang dikumpul untuk 1MDB dialihkan kepada pegawai kerajaan bank dan rakan sekutu mereka melalui rasuah dan sogokan.

Leissner memberitahu mahkamah awal minggu ini hubungannya dengan Rohana adalah 'isu sensitif' kerana bank itu menjalankan perniagaan dengan Astro.

Dia juga berkata bahawa bosnya pada masa itu, bekas ketua Asia Richard Gnodde, telah menggesanya untuk 'berhati-hati dengan pelanggan'.

Bagaimanapun, beliau berkata hubungan itu telah berlangsung dari 2003 hingga 2013. - MalaysiaNow

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

1MDB, Goldman, Rohana Rohzan, Leissner, SPRM, rasuah

Artikel Lain