Awas! Tindakan tegas menanti individu sembunyi maklumat kontak kluster Covid-19

Hamzah Zainudin memberi amaran terhadap mana-mana individu yang menyembunyikan maklumat kontak kluster tabligh.

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang cuba menyembunyikan maklumat berkaitan kluster Covid-19 terutama dalam kalangan kluster tabligh.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, pihaknya mempunyai data-data berkaitan kluster yang dipercayai menyebabkan rantaian penularan wabak berkenaan berpanjangan.

“Saya memohon kalau mana-mana individu yang ada kontak dengan kluster untuk tampil membuat saringan. Kami tidak akan menahan mereka, kita cuma mahu mereka membuat saringan pemeriksaan Covid-19 sahaja.

“Ini adalah amaran pertama dan kami tidak akan teragak-agak untuk ambil tindakan lebih tegas selepas ini memandangkan kita telah masuk fasa kedua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya kepada pemberita dalam sidang media di Bukit Aman di Kuala Lumpur, Selasa.

Ditanya tindakan tegas yang bakal diambil, Hamzah bagaimanapun enggan mengulas lanjut perkara berkenaan.

“Covid-19 ini tidak mengenal bangsa, agama dan pangkat atau sesiapa sahaja yang bersangkut-paut dengan Covid-19. Oleh itu, kami meminta semua pihak memberi kerjasama kepada polis,” katanya.

Berikutan itu, Hamzah turut menasihatkan masyarakat agar tidak mengeluarkan sebarang berita palsu atau berkongsi maklumat tidak benar mengenai Covid-19.

“Jangan sampai perkara ini memecah belahkan perpaduan negara dan menimbulkan kegusaran awam   sehingga mampu menimbulkan masalah lain. Sebaliknya setiap masyarakat harus memainkan peranan dalam memastikan kita dapat mengatasi masalah ini bersama,” katanya.

Hamzah berharap agar rantaian Covid-19 ini dapat diputuskan dengan bantuan semua pihak di fasa kedua PKP ini.

Terdahulu, beliau membuat lawatan pertama ke Bukit Aman selepas memegang portfolio Kementerian Dalam Negeri pada 10 Mac lepas.

Turut hadir, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador dan timbalannya, Datuk Mazlan Mansor. - Bernama

Covid-19, kontak, kluster, tabligh

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain