Gaji minimum: Naik RM50 sahaja sebab negara sedang tanggung hutang - Tun M - Semasa | mStar

Gaji minimum: Naik RM50 sahaja sebab negara sedang tanggung hutang - Tun M

PETALING JAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan semakan semula gaji minimum yang naik sebanyak RM50, dengan menyatakan bahawa negara tidak mampu untuk meningkatkan perbelanjaan buat masa ini .

Beliau menjelaskan bahawa ia berikutan negara sedang menanggung hutang dengan faedah yang tinggi.

"Ada yang percaya bahawa upah minimum perlu ditetapkan antara RM1,500 dan RM1,800.

"Bagaimanapun, kita sedang mengalami masa yang sukar dan sebahagian besar wang terpaksa digunakan untuk membayar hutang yang banyak," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat dengan majlis kepimpinan Pakatan Harapan (PH) pada Jumaat.

Pejabat Perdana Menteri berkata dalam satu kenyataan pada Rabu bahawa Malaysia akan menetapkan gaji minimum yang seragam sebanyak RM1,050 sebulan atau RM5.05 sejam mulai 1 Jan, 2019.

Kenyataan itu menjelaskan, keputusan tersebut dibuat berdasarkan cadangan oleh Majlis Perunding Gaji Negara (MPGN).

Kenaikan kecil bagi gaji minimum itu dibidas oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan pembuat undang-undang PH di mana mereka mengatakan bahawa ia adalah satu penghinaan kepada 14 juta tenaga kerja yang menyokong kerajaan PH pada pilihan raya umum lalu.

Perdana menteri berkata, Malaysia juga akan kehilangan kelebihan daya saing dalam kalangan negara lain di rantau ini sekiranya gaji minimum meningkat terlalu tinggi.

"Kita juga perlu ingat bahawa kami bersaing kita dengan negara lain, dan jika kosnya terlalu tinggi, kita mungkin kehilangan daya saing," katanya. - The Star

Dr Mahathir , gaji minimum

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor