"Saya hendak tanya Azmin adakah kerajaan Singapura juga gagal kerana ada skim seperti BR1M?" - Semasa | mStar

"Saya hendak tanya Azmin adakah kerajaan Singapura juga gagal kerana ada skim seperti BR1M?"

Datuk Seri Najib Razak

PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak mengkritik Datuk Seri Azmin Ali kerana didakwa keliru dengan kefahaman konsep  BR1M untuk membantu golongan B40.

"Semalam (Selasa) di Dewan Negara, Menteri Hal-Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali membuat kenyataan agak pelik mendakwa BR1M ialah satu rasuah dan bantuan itu dianggap bukti bahawa kerajaan BN gagal untuk membantu golongan B40.

"Alasan diberikan Azmin Ali, ini kerana kerajaan BN gagal untuk mempertingkatkan golongan B40 menjadi golongan M40.

"Saya percaya Menteri Hal Ehwal Ekonomi ini keliru dengan kefahaman konsep ekonomi dan matematik beliau," jelas Najib di laman Facebooknya pada Rabu.

Tambah Najib, pada setiap masa, golongan B40 memang akan wujud.

"Ini konsep matematik asas. B40 bermakna kumpulan rakyat berpendapatan 40 peratus paling rendah.

"Oleh itu, ini tidak bermakna jika kesemua golongan B40 dipertingkat menjadi M40 maka tiada lagi kewujudan golongan B40.

"Contohnya, B40 adalah dari pendapatan RM4,000 sebulan namun jika pendapatan rakyat meningkat satu kali ganda pada masa depan, B40 akan diklasifikasi daripada mereka yang terima pendapatan RM8,000 sebulan.

"Pada setiap masa juga, akan ada keluarga yang keluar dari kumpulan B40 akibat kenaikan pendapatan mereka dan ada keluarga yang baru masuk ke dalamnya.

"Mungkin menteri ekonomi kita kurang faham. BR1M bukan sekadar skim bagi membasmi kemiskinan. Untuk tujuan itu, ada banyak lagi skim lain dijalankan seperti di bawah jabatan kebajikan dan skim 1Azam," tambahnya.

Jelas Najib,  tujuan utama BR1M ialah satu kaedah pengagihan semula pendapatan daripada golongan 60 peratus kumpulan terkaya kepada golongan 40 peratus pendapatan terendah dan sebagai penggerak ekonomi terutama di luar bandar atau di bandar kecil.

"Itu tujuan sebenarnya dan penting dalam mengurangkan jurang pendapatan di Malaysia antara yang kaya dengan miskin dan bandar dengan luar bandar.

"Wang dari Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang kita perolehi dari golongan yang kaya, yang mengelak cukai dan dari ekonomi gelap yang kebanyakannya di bandar besar, kita dapat agih dan pulangkan kepada golongan B40 yang biasanya di luar bandar ataupun bandar kecil untuk meningkatkan pendapatan dan merancakkan ekonomi tempatan mereka.

"Konsep "direct cash transfer" dan pulangan duit GST kepada golongan B40 ini bukan perkara baharu dalam segi ekonomi.

"Antara banyak lagi negara, negara jiran kita Singapura juga ada skim seperti BR1M yang mereka memberi nama 'GST Voucher' yang dibayar setiap tahun.

"Untuk tahun 2018, Singapura membayar SGD1 billion (RM3 bilion) kepada 1.6 juta warganegara yang berpendapatan SGD28,000 setahun dan ke bawah iaitu purata SGD625 (RM1,875) seorang.

"Saya hendak tanya Azmin: Adakah kerajaan Singapura telah gagal ataupun mereka membeli atau memanjakan rakyat mereka juga kerana mereka ada skim seperti BR1M?," tulis Najib.

Najib Tun Razak , Azmin Ali , BR1M

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Najib mahu dana Umno dipulangkan

"Bukan kerana saya Allahyarham JJ kaya"

Artikel Lain