suria

"Produk Kami Sesuai Untuk Semua" - Pekerja

Salah seorang mangsa kelihatan tidak sihat selepas mendakwa meminum sejenis kopi segera.

GEORGE TOWN: Pekerja pengeluar tempatan "durian white coffee" tampil menegaskan produk mereka selamat diminum selepas lima orang dimasukkan ke hospital.

Beberapa orang pekerja yang tidak mahu dikenali memberitahu kepada pemberita bahawa syarikat itu mematuhi keperluan kesihatan dan keselamatan makanan yang diperlukan, setelah menerima pensijilan ISO22000: 2005, HACCP (Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal) dan GMP (Good Manufacturing Practice).

"Ahli lembaga dan kakitangan yakin bahawa produk kami, termasuk kopi, sesuai untuk semua," kata salah seorang daripada mereka ketika ditemui di ruang pameran syarikat itu dan kedai runcit pada Rabu.

"Tiada siapa yang hadir untuk mengadu tentang produk itu. Kami hanya tahu tentang kejadian itu melalui media sosial.

"Pemeriksaan di beberapa pasar raya mendapati bahawa kopi segera campuran telah dikeluarkan dari rak sementara menunggu laporan dari Jabatan Kesihatan negeri.

Pengurus Besar Sunshine Wholesale Mart Sdn Bhd Yee Kam Ming berkata pihaknya telah mengeluarkan produk dari semua enam pasar raya di Pulau Pinang, tetapi barang-barang lain di bawah jenama masih ada.

Seorang pekerja dari Gama Supermarket dan Department Store di sini juga berkata produk itu telah dikeluarkan dari raknya.

"Para pelanggan yang membeli dari kami boleh mengembalikannya sebagai ganti barangan runcit lain," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk A. Thaiveegan berkata tiada laporan polis telah diterima mengenai kejadian itu setakat ini.

Empat orang, termasuk dua pengawal keselamatan, dimasukkan ke Hospital Pulau Pinang dengan keletihan yang teruk selepas mereka mendakwa minuman 'durian white coffee "yang sama.

Klip video dan gambar pengawal keselamatan ketika insiden itu menjadi tular di media sosial pada hari Rabu.

Hasmah Saini, 43, seorang pengawal keselamatan yang bekerja kondominium bertentangan dengan tempat kejadian mendakwa  kedua-dua lelaki dari Nepal menjadi tidak sihat sejurus selepas minum kopi pada hari itu.

"Mereka dapat kopi itu daripada orang lain dan memberikan saya dua paket sebelum mereka membuat cawan untuk diri mereka sendiri.

"Salah seorang daripada mereka kemudian datang dan memberitahu saya untuk tidak meminumnya kerana dia merasa pening dan mabuk selepas mengambilnya.

"Satu lagi menjadi histeria dan pengsan di bilik  pengawal kami. Semuanya berlaku sangat cepat," kata wanita tempatan itu ketika ditemui di blok pangsapuri di Pulau Tikus.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan negeri, Dr Wan Mansor Hamzah menggesa orang ramai supaya tidak membuat spekulasi atau mengedarkan maklumat yang tidak disahkan mengenai kejadian itu. 

Kopi Durian, Pengsan

Artikel Sebelum

Biar Polis Jalankan Siasatan - Sin Woon

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain