Perkasa Pertahan Status PR Dr Zakir Naik - Semasa | mStar

Perkasa Pertahan Status PR Dr Zakir Naik

Datuk Dr Ibrahim Ali

KUALA LUMPUR: Datuk Dr Ibrahim Ali mempertahankan hak kerajaan untuk memberikan status penduduk tetap (PR) kepada Dr Zakir Naik, menyatakan tiada satu pun tuduhan terhadap pendakwah kontroversi itu dapat dibuktikan.

"Kerajaan mempunyai hak untuk memberikan perlindungan politik atau status PR kepadanya. Beliau tidak pernah menggalakkan keganasan atau ekstremisme dan kita tidak boleh membuktikan sebarang dakwaan pengubahan wang haram ke atas dirinya," kata Presiden Perkasa itu.

Katanya, kerajaan tidak sepatutnya melayan gesaan untuk mengusir Zakir atau membatalkan status PR beliau.

Ibrahim berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri perbincangan meja bulat 'Pelaburan China: Kesan ekonomi dan geo-politik'  anjuran Perkasa, Sabtu.

Ibrahim berkata, perkara itu tidak sepatutnya menjadi isu kerana teologi perbandingan yang diamalkan oleh Zakir 'dibahaskan setiap hari', walaupun di dunia Barat.

"Saya percaya beliau tidak secara sukarela pergi ke India  kerana bimbang akan dizalimi di sana," kata Ibrahim.

Zakir dikehendaki di India berhubung pengubahan wang haram. Kerajaan India juga memohon Notis Merah Interpol terhadap beliau untuk mengawal pergerakan keluarnya dari Arab Saudi di mana beliau kini berpangkalan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi minggu lalu mengesahkan bahawa Zakir mempunyai status penduduk tetap yang diberikan kepada kira-kira lima tahun lalu.

Kehadiran Zakir di Malaysia telah menyebabkan Pemuda MIC, dilaporkan membuat beberapa laporan polis terhadapnya, selain Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) juga meminta kerajaan mengharamkan pendakwah itu daripada memasuki negara ini.

Beliau kali terakhir melawat Malaysia pada tahun 2012 dan kehadirannya juga ditentang oleh masyarakat Hindu.

Zakir, penerima anugerah Tokoh Maal Hijrah pada tahun 2013, dilaporkan menimbulkan kemarahan masyarakat Hindu dengan menghina dewa-dewa mereka dan amalan vegetarian.

Beliau juga tidak dibenarkan masuk ke Kanada dan United Kingdom pada 2012 selepas dilaporkan menyatakan sokongan kepada kumpulan pengganas Al-Qaeda.

status PR , Dr Zakir Naik , Ibrahim Ali

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain