Pulangkan Ubat Kepada Klinik, Hospital Kerajaan Jika Tak Digunakan - Dr Hilmi - Semasa | mStar

Pulangkan Ubat Kepada Klinik, Hospital Kerajaan Jika Tak Digunakan - Dr Hilmi

Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya

BAGAN DATUK: Pesakit yang mempunyai ubat dari klinik atau hospital kerajaan tetapi tidak menggunakannya dinasihat agar mengembalikanya kepada klinik atau hospital bagi mengurangkan pembaziran.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata pesakit boleh membawa bersama ubat mereka yang tidak digunakan semasa temu janji untuk membantu doktor menyemak semula preskripsi dan memberi ubat yang lain.

Beliau berkata pihaknya telah mengeluarkan arahan kepada pegawai perubatan dan ahli farmasi supaya mereka memberi nasihat yang sewajarnya kepada pesakit mengenai penggunaan ubat-ubatan.

"Kementerian Kesihatan memandang serius tindakan sesetengah pesakit di negara ini yang tidak menggunakan ubat-ubatan yang diberi oleh klinik atau hospital kerajaan.

"Ia merupakan satu pembaziran kerana ubat-ubatan itu bukan sahaja berkualiti tetapi ia dibeli dengan peruntukan yang besar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutup Program Ziarah Kasih Sayang Pelatih Paramedik Masuk Kampung dan ''Food Fit Fun Fair'' di Sungai Sumun di sini Sabtu.

Dr Hilmi berkata tahun lepas, kerajaan membelanjakan kira-kira RM2.2 bilion untuk membeli ubat-ubatan asli dan generik.

"Selain mengelakkan pembaziran, kita tidak mahu ubat-ubatan yang tidak digunakan itu membahayakan nyawa terutama kanak-kanak jika mereka termakan ubat berkenaan," katanya.

Beliau menarik perhatian apabila berkata pihaknya mendapat maklumat terdapat pesakit yang membuang ubat-ubatan di luar pagar klinik atau hospital kerana mereka berjumpa doktor semata-mata untuk mendapatkan sijil cuti sakit sahaja.

Mengenai program hari ini, Dr Hilmi berkata 380 pelatih daripada Kolej Sains Bersekutu Sultan Azlan Shah, Ipoh; Hospital Sungai Buloh dan Kolej Pergigian Pulau Pinang terlibat.

Beliau berkata kesemua pelatih berkenaan telah memberi perkhidmatan pemeriksaan percuma kepada kira-kira 1,500 penduduk daripada 37 kampung di sekitar kawasan Bagan Datuk.

"Ini merupakan program ketiga yang dianjurkan selepas Balik Pulau di Pulau Pinang dan Pekan, Pahang dan selepas ini kita akan meneruskan program sebegini di Muar, Johor," katanya. -Bernama

ubat , Dr Hilmi , hospital kerajaan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Raja Bomoh Dibebas Dengan Jaminan Polis

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain