Rainbow Skywalk Dibuka Esok

GEORGE TOWN: Bermula esok, pengunjung ke tingkat 65 bangunan Komtar di sini berpeluang menikmati keindahan pemandangan 360 darjah meliputi bandar raya ini dan Seberang Perai, Pulau Pinang.

Dikenali sebagai Rainbow Skywalk @ The Top, laluan gantung berlantai kaca berukuran 16 meter panjang dan berdiameter 5.5 meter itu membolehkan pengunjung meninjau pemandangan sehingga ke Pulau Jerejak yang terletak pada jarak lebih 12 kilometer.

"Lokasi Komtar amat strategik, ia seperti sebuah menara tinggi dan anda dapat melihat pemandangan di sekelilingnya," kata Ketua Pegawai Operasi Only World Group (OWG) , Datuk Jean Koh.

Beliau berkata, tingkat 65 bangunan tersebut terletak pada ketinggian 230 meter dari permukaan bumi dan dari ketinggian itu, pengunjung boleh melihat pemandangan sehingga jarak 150 kilometer.

Pengunjung juga boleh melihat pemandangan negeri Kedah dari ketinggian tersebut.

"Kami menjadikan tingkat 65 sebagai sebuah dek pemandangan. Apabila anda berjalan di jambatan tersebut, anda berpeluang melihat pemandangan di sekitar pulau dan kawasan sekelilingnya dari sudut yang unik," kata Koh.

Koh berkata, begitu banyak pemandangan panorama yang menanti untuk diterokai pengunjung, oleh itu OWG membina sudut kopi di atas dek tersebut.

Sebuah sentuhan yang menarik apabila setiap tingkap dilabelkan dengan panel maklumat mengenai mercu tanda seperti Jeti Pulau Pinang, Tokong Kek Lok Si dan Bukit Bendera.

Selain berpeluang menikmati pemandangan yang serba indah, kedai cenderahati dan sudut foto turut disediakan kepada pengunjung.

Selepas OWG memenangi pajakan 45 tahun pada lima tingkat di Komtar pada 2012, ia menjadi tanggungjawab mereka untuk membaik pulih semula bangunan yang menjadi mercu tanda Pulau Mutiara itu.

Ia bermula dengan membina tiga tingkat tambahan pada bangunan setinggi 65 tingkat itu. Dengan itu tingkat 68 merupakan aras bumbung baharu yang akan dibuka kepada pengunjung bermula Ahad.

Terdapat laluan gantung berlantai kaca yang dibina untuk dicuba pengunjung yang inginkan pengalaman menyeronokkan.

Untuk pergi ke tingkat 65 dan 68,  ia bermula dari tingkat 5 pada bangunan tersebut.

Tarikan lain yang terdapat di Komtar adalah galeri Raja Buah dan muzium Tongkat Ali King.

Komtra, Rainbow Skywalk

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain