Kad Kredit, Debit Guna Tandatangan Dihentikan Secara Berperingkat

Orang ramai beratur untuk menukar kad debit mereka.

PETALING JAYA: Hanya tinggal 15 hari sahaja lagi untuk pemegang kad kredit dan kad debit menukar kepada yang baharu berasaskan PIN.

Berkuatkuasa 1 Januari depan, pemegang kad perlu memasukkan PIN apabila membuat bayaran menggunakan kad di terminal pusat jualan.

Mereka yang sudah menerima kad berasaskan PIN tetapi masih belum mengaktifkan kad tersebut mungkin berdepan masalah apabila transaksi dilakukan jika mereka masih menggunakan kad lama.

Mengambil kira kes di mana pemegang kad tidak ingat nombor PIN, mereka masih boleh menurunkan tandatangan semasa transaksi di terminal pusat jualan seluruh negara sehingga 1 Julai 2017.

Sistem tandatangan tidak lagi digunakan selepas tempoh enam bulan itu.

Persatuan Bank-Bank Malaysia (ABM) berkata, penggunaan kad berasaskan PIN lebih selamat, mudah dan cepat untuk membuat pembayaran berbanding menggunakan tandatangan.

"Pemegang kad kredit dan kad debit harus ingat PIN mereka dan memasukkan PIN enam angka di terminal pos peruncit," katanya.

Semasa taklimat media mengenai peralihan kad tersebut bulan lalu, Pengarah Jabatan Dasar Sistem Pembayaran Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Nyat Chuan berkata, transaksi PIN perlu berada di tahap selesa sebelum sistem tandatangan dihentikan.

Nyat Chuan berkata, bulan lepas bank pusat berhak untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana bank yang tidak melakukan usaha mencukupi supaya pelanggan menukar kad mereka, tetapi ia akan mengkaji berdasarkan kes demi kes.

Sehingga akhir Oktober lalu, bilangan kad debit aktif yang telah ditukar masih lagi di bawah paras 50 peratus.

Data daripada ABM menunjukkan 6.1 juta daripada 7.5 juta kad kredit sudah ditukar dan industri itu sudah bersedia untuk menghantar semua kad kredit penggantian kepada pelanggan menjelang hujung bulan ini.

Daripada 6.1 juta, lebih 60 peratus kad sudah diaktifkan.

Untuk kad debit, hanya 8.4 juta daripada 17.8 juta kad debit aktif telah digantikan sehingga Oktober lalu.

Mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai usaha tersebut boleh layari www.pinandpay.com.my.

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi ABMConnect di nombor bebas tol 1-300-88-9980, atau log masuk ke eABMConnect di www.abm.org.my.


kad kredit, kad debit, PIN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain