Caj RM20 Beri Impak Operasi EDL - Semasa | mStar

Caj RM20 Beri Impak Operasi EDL

KUALA LUMPUR: Caj RM20 kepada semua kenderaan milik persendirian dengan nombor pendaftaran asing dari Singapura ke Malaysia dijangka memberi kesan terhadap operasi Lebuh Raya Lingkaran Penyuraian Timur (EDL).

Menurut RAM Rating Service Bhd (RAM Ratings) pada Jumaat, jumlah trafik EDL dijangka terjejas berikutan caj yang dikenakan bermula 1 November lalu.

Caj ini dikenakan kepada kenderaan yang melalui jalan masuk ke Johor iaitu Tambak Johor dan Laluan Kedua.

“Jumlah trafik yang berkurangan sejak caj dikenakan di EDL akan diambil kira untuk menilai semula pelaksanaan bayaran itu,” katanya.

Disebabkan kemerosotan trafik dalam tempoh yang singkat, ia akan membawa ketidakupayaan syarikat itu menjana pendapatan serta pembayaran semula hutang tahunannya.

Pada 19 Oktober 2016, kedudukan terkini Sukuk dijangka menurun pada bulan seterusnya, terutama jika tawaran ditarik semula, dari PLUS Malaysia Bhd dan klien daripada ZJ Advisory Sdn Bhd, yang merancang membuat pembiayaan semula.

Sejak tol dikenakan di EDL pada 1 Ogos 2014, kadar kutipan tol setiap hari bagi kereta yang melalui Tambak Johor telah meningkat enam kali ganda iaitu daripada RM6 kepada RM36.

Terkini, caj RM20 dikenakan kerajaan Malaysia kepada kenderaan asing dan langkah kerajaan Singapura  menyamakan caj ini akan membebankan kos harian perjalanan pengguna kereta di Tambak Johor.

Alternatif yang lebih murah seperti kereta api Shuttle Tebrau, KTM Bhd dan Laluan Bas Causeway, kedua-duanya telah menerima permintaan yang lebih tinggi sejak tol dikenakan di EDL.

Susulan itu, penumpang pengangkutan awam dijangka meningkat setiap hari.

 

EDL , Singapura , Tambak Johor

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Signal dijangka pesaing utama WhatsApp