Mahkamah Kekalkan Perintah Beku Tiga Akaun Milik Bapa Saudara Dua Anak Yatim

TINGGAL KENANGAN... Tiga beranak terkorban, dua anak mereka kini yatim piatu.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur pada Jumaat mengekalkan perintah membekukan tiga akaun bank dua bapa saudara kepada kanak-kanak yang kehilangan ibu bapa dalam kemalangan maut di Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang (DUKE) pada tahun lepas.

Hakim Nassir Abdul Aziz membuat keputusan itu selepas menolak permohonan Hamlizar Husain, 44, dan Muhammad Faizznur Asyraf Husain, 26, selaku pemohon pertama dan kedua untuk mengetepikan perintah tersebut.

Hakim memerintahkan pembekuan akaun itu sehingga kes yang membabitkan hak penjagaan dan nafkah dua kanak-kanak tersebut iaitu Nur Firuza Amira Fairuz Nizam, 8, dan Nur Firuza Aqila Fairuz Nizam, 4, selesai.

Pada 19 Mei 2016, Yusnidah Husain, 46, berjaya mendapatkan perintah  membekukan tiga akaun milik dua adiknya itu, manakala 19 Julai lepas Hamlizar dan Muhammad Faizznur Asyraf telah memfailkan permohonan itu secara ex parte bagi mencabar perintah berkenaan.

Hakim turut memerintahkan pihak pengurusan Maybank memberikan kerjasama  sepenuhnya bagi membekalkan sebarang dokumen berkenaan transaksi sumbangan orang awam dalam ketiga-tiga akaun tersebut.

Hakim juga memerintahkan Yusnidah selaku responden melantik akauntan  bertauliah untuk mengaudit urusan transaksi ketiga-tiga akaun berkenaan bagi  mendapatkan jumlah sumbangan orang awam yang dikreditkan dan jumlah sebenar yang telah dikeluarkan atau sebarang penemuan lain.

Laporan berkenaan hendaklah difailkan di mahkamah sekurang-kurangnya dua  hari sebelum prosiding perbicaraan kes induk nafkah didengar pada 28 dan 29 November ini.

Sementara itu, mahkamah melarang Hamlizar dan Muhammad Faizznur Asyraf  menjalankan sebarang transaksi terhadap akaun Maybank berkenaan sehingga kes induk berkenaan diputuskan dan siasatan polis selesai.

Yusnidah diwakili peguam Mahyuddin Md Zahari, manakala Hamlizar dan Muhammad Faizznur Asyraf tidak diwakili peguam.

Dalam kejadian pada 2 Mei 2015, Fairuz Nizam Husain, 35, dan isterinya Nova  Safitri Azhari, 27, dan bayi mereka Nur Firuza Annisa, enam bulan, yang sedang dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Taman Muda, Batu Caves maut dalam nahas jalan raya. - BERNAMA

beku akaun, bapa saudara, nahas DUKE

Artikel Sebelum

Najib Sindir Dua Pemimpin

Artikel Berikut

Nasi Lemak Anak Dara Gamat Dewan Rakyat

Artikel Berkaitan

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain