Dua Nelayan Muda Selamat Kembali Bertemu Keluarga - Semasa | mStar

Dua Nelayan Muda Selamat Kembali Bertemu Keluarga

Dua nelayan,Mohammad Suria Rahman dipeluk oleh bapanya, Rahman Yusof manakala Ahmad Nadzhan Mohd Nadzri bersama ibunya Ruhaizah Sanusi Johor Baru pada Khamis. Foto: ABDUL RAHMAN EMBONG/The Star.

JOHOR BARU: Hanya air mata kegembiraan daripada kaum keluarga yang mampu diluahkan apabila menyambut kepulangan dua nelayan yang ditahan pihak berkuasa Indonesia selepas dituduh menceroboh ketika memancing bulan lalu.

Mohammad Suria Rahman,21, dan Ahmad Nadzhan Mohd Nadzri, 21 selamat tiba di Jeti Marina di Pengerang pada kira-kira jam 2.30 petang Khamis.

Ketika ditahan polis Marin Indonesia pada 4 Mei lalu kira-kira pukul 10.45 malam, kedua-dua mereka sedang memancing bersama tiga lagi yang lain iaitu Mohd Salleh, 32 yang merupakan abang kepada Mohammad Suria, Norul Azhar Mohd Nor, 40, dan Mohammad Sani Mohd Soad, 37.

Ketua Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Selatan, Laksamana Pertama Maritim Adon Shalan berkata, dua nelayan dari Pontian itu telah dibebaskan dan meninggalkan Indonesia kira-kira pukul 11 pagi Khamis.

"Mereka tiba di jeti di Pengerang  kira-kira pukul 2.30 petang dan pihak kami telah membawa mereka bertemu dengan keluarga masing-masing," katanya pada sidang akhbar di sini.

Sementara itu, Mohd Salleh, Norul Azhar dan Mohammad Sani telah dibebaskan pada 17 Mei selepas Malaysia membuat rayuan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan