PAS Sedia Tentang Amanah, DAP - Semasa | mStar

PAS Sedia Tentang Amanah, DAP

PUTRAJAYA: PAS bertekad untuk menentang bekas sekutunya iaitu DAP dan Pakatan Amanah Negara (Amanah) selain Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang, kata Datuk Dr Mahfodz Mohamed.

Ketua Dewan Ulama PAS Pusat itu berkata, pendirian itu selaras dengan keputusan parti Islam berkenaan untuk bergerak sendiri tetapi masih mengekalkan kerjasama politik dengan PKR.

"Inilah yang berlaku apabila kita memilih untuk bersendirian. Kami akan bertanding di lebih banyak kerusi, termasuk yang ditandingi oleh DAP dan Amanah kerana kita tidak mempunyai apa-apa hubungan dengan mereka.

"Kami tidak akan berikan walaupun satu kerusi kepada Amanah, walaupun ia bakal menyaksikan pertembungan pelbagai penjuru," tegas beliau ketika ditemui di konvensyen keusahawanan PAS di sini, Sabtu.

Mahfodz berkata demikian sebagai respons kepada kenyataan Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Samad minggu lalu yang mendedahkan bahawa PAS Selangor akan bertanding di 25 kerusi - lima kerusi daripada 20 kerusi yang dipertandingkan pada pilihan raya umum lalu.

Mahfodz berkata keputusan itu bukan sesuatu yang luar biasa, kerana Johor sudah melakukannya.

Selain itu beliau juga menolak dakwaan Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad bahawa PAS memilih untuk tidak bersama Pakatan Harapan kerana mahu menjadi parti dominan Melayu dengan bergabung bersama Umno.

"Sekarang kita bergerak sendiri, ada kemungkinan bahawa undi Melayu akan memihak kepada kami, sekalipun kita kehilangan undi Cina," kata Mahfodz.

Mahfodz Mohamed , PAS , DAP , PKT

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

tabunghaji

Tadbir Urus TH Mantap - PAS

Artikel Lain