Murid 'Dipaksa' Ambil Subjek Bahasa Arab Dipindahkan Ke Sekolah Lain - Semasa | mStar

Murid 'Dipaksa' Ambil Subjek Bahasa Arab Dipindahkan Ke Sekolah Lain

- Gambar hiasan
PETALING JAYA: Ibu bapa kepada murid yang terpaksa mengambil bahasa Arab sebagai subjek 'elektif' di sekolahnya telah memindahkan anak mereka ke institusi lain.

Bapa murid itu membuat keputusan itu selepas guru besar SK St Teresa Brickfields berkata, anaknya terpaksa mengambil subjek bahasa Arab untuk tujuan penilaian, walaupun tiga tahun pertama di sekolah itu dia tidak mempelajarinya.

Beliau berkata, anaknya itu mendapat markah '0%' untuk subjek bahasa Arab dalam kad laporannya selama tiga tahun dan beliau tidak kisah.

"Semasa kelas pembelajaran bahasa Arab, anak saya akan berada di perpustakaan membaca buku," katanya.

Tetapi pada tahun ini beliau berkata guru besar itu menegaskan bahawa anaknya terpaksa memasuki kelas itu atas sebab-sebab penilaian.

"Selama tiga tahun kita tidak mempunyai masalah. Mengapa sekarang?" katanya.

Beliau telah memberitahu guru besar tentang hasratnya untuk memindahkan anak perempuannya ke sekolah lain, tetapi telah dinasihatkan untuk kekal di sana dan meneruskan subjek bahasa Arab.

Difahamkan, sekolah itu menawarkan bahasa Arab sebagai bahasa elektif kerana jumlah pelajarnya yang rendah. Sekolah ini mempunyai bilangan murid hanya seramai 54 pelajar.

Di sekolah semasa kanak-kanak itu, ayahnya berkata, pelajar Islam akan menghadiri kelas bahasa Arab manakala yang bukan Islam pergi ke perpustakaan.

Pada Jumaat, surat isterinya Winlita Sandosam telah disiarkan dalam akhbar The Star mengadu tentang keadaan yang mereka hadapi.

"Sebagai ibu bapa, apa pilihan yang ada? Tiada, kecuali untuk meletakkan anak-anak kita di sekolah antarabangsa, dan ini akan menjadi beban tambahan kepada pendapatan kami yang semakin susut nilai," katanya.

elektif , bahasa Arab

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain