Garis Panduan Elak Pelajar Timur Tengah Terlibat IS - MP - Semasa | mStar

Garis Panduan Elak Pelajar Timur Tengah Terlibat IS - MP

Gambar hiasan.

KUALA LUMPUR: Seorang anggota Parlimen mencadangkan supaya kerajaan menyediakan garis panduan kepada golongan pelajar di Timur Tengah bagi mengelakkan mereka terlibat dengan kegiatan kumpulan pengganas IS.

Datuk Irmohizam Ibrahim (BN-Kuala Selangor) juga menyarankan agar kerajaan menyekat kandungan maklumat terutama di media sosial yang boleh mempengaruhi rakyat Malaysia terutama golongan pelajar menyertai kumpulan militan.

"Perlu ada kebimbangan terhadap anak-anak yang terlibat secara langsung atau tidak terutama melalui pengaruh pasangan mahupun media sosial seperti Facebook," katanya ketika membahas Rang Undang-undang Perbekalan 2016 peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri di Dewan Rakyat pada Selasa.

Beliau berkata kerajaan hari ini terlalu memberi fokus terhadap pembelian peralatan canggih bagi menghadapi serangan pengganas sedangkan ancaman sebenar adalah berpunca daripada persepsi keganasan yang dibawa oleh kumpulan itu.

"Apa yang penting adalah menangani persepsi keganasan yang lebih dahsyat dalam mencetuskan tindakan terutamanya seperti pengeboman yang berlaku di Perancis baru-baru ini," katanya.

Justeru beliau berkata adalah lebih wajar kerajaan mengambil langkah awal dalam menangani keganasan.

Sementara itu, Datuk Noraini Ahmad (BN-Parit Sulong) membangkitkan isu pakar-pakar yang dihasilkan melalui program Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp) dalam pelbagai bidang yang enggan pulang ke negara selepas menamatkan pengajian mereka.

"Saya harap pihak berkenaan buat satu penyelidikan apakah faktor yang menyebabkan "talent" kita di luar negara enggan pulang ke Malaysia, adakah mungkin keranan "benefit" yang tidak mencukupi," katanya.

Beliau kemudian meminta TalentCorp menyatakan apakah usaha yang diambil oleh agensi itu dalam meningkatkan kebolehpasaran graduan yang dilahirkan dari dalam dan luar negara.

Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) pula menyentuh isu pengamal media yang membuat liputan sidang Dewan Rakyat.

Beliau mahu tindakan menyekat bilang mereka dikaji semula.

"Saya setuju konsep menghadkan (bilangan anggota media) itu supaya tidak terlalu ramai tapi bukannya tiga orang, lebihkan sehingga lima atau enam orang," katanya.

Beliau juga meminta pihak Parlimen mengkaji semula penempatan pegawai kementerian di tingkat satu bangunan Dewan Rakyat bagi membolehkan media menggunakan keseluruhan kawasan lobi.

Ini kerana pada masa ini, pengamal media hanya diletakkan di kawasan sayap kanan lobi, manakala pegawai kerajaan pula ditempatkan di bahagin sayap kiri. - BERNAMA

garis panduan , timur tengah , IS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain