Bomba Perluas Kawasan SAR, Kesan Tujuh Kanak-Kanak Orang Asli - Semasa | mStar

Bomba Perluas Kawasan SAR, Kesan Tujuh Kanak-Kanak Orang Asli

SK Tohoi.

KUALA LUMPUR: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) tujuh murid Orang Asli Sekolah Kebangsaan (SK) Tohoi, Gua Musang di Kelantan yang hilang sejak 23 Ogos lepas, diperluaskan operasinya kepada radius 70 kilometer.

Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Wan Mohd Nor Ibrahim berkata kawasan pencarian terpaksa dipecahkan kepada enam sektor dalam usaha untuk mengesan mereka.

"Apabila ia dipecahkan kepada enam sektor, ia akan memudahkan strategi pencarian kami untuk mengesan mereka.

"Sehingga kini ketujuh-tujuh mereka belum ditemui...hanya kesan tapak kaki yang dipercayai milik mereka yang ditemui atas pasir tebing anak sungai dua hari lepas," katanya.

Wan Mohd Nor berkata pihaknya masih meneruskan operasi SAR bersama Angkatan Tentera Malaysia, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, PDRM, Renjer dan Pasukan Sukarelawan Malaysia yang melibatkan keseluruhan kira-kira 350 anggota.

Katanya aset bomba yang turut terlibat dalam operasi SAR itu ialah sebuah helikopter jenis Augusta AW139 yang membuat pemantauan dari udara.

Dalam kejadian 23 Ogos lepas, tujuh murid Orang Asli iaitu enam perempuan dan seorang lelaki berusia antara tujuh dan 11 tahun, bertindak melarikan diri daripada asrama sekolah kerana takut dikenakan tindakan oleh guru selepas mereka didapati mandi di sungai tanpa kebenaran.

Bomba , Orang Asli

Artikel Sebelum

Kerajaan BN Bukan 'Angkuh' - PM

Artikel Berikut

Kanak-Kanak Lelaki, Nenek Mati Dibunuh

Artikel Berkaitan

Artikel Lain