Iktiraf Karya Bermutu Menerusi Hadiah Sastera SelangorKini - Semasa | mStar

Iktiraf Karya Bermutu Menerusi Hadiah Sastera SelangorKini

PETALING JAYA: Kerajaan Negeri Selangor buat pertama kali bekerjasama dengan akhbar SelangorKini untuk mengiktiraf karya sastera bermutu menerusi Hadiah Sastera SelangorKini 2015 yang keseluruhannya menawarkan wang tunai mencecah RM27,000.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebudayaan Negeri Selangor Amirudin Shari berkata, melalui inisiatif ini, penulisan sastera yang mempunyai kandungan pemikiran bermutu dalam akhbar milik kerajaan negeri itu berpeluang memenangi hadiah utama sebanyak RM5,000 bagi setiap kategori yang dipertandingkan.

"Lebaran seni dan budaya telah membuka peluang kepada penulis muda dan yang telah mapan untuk menghantar karya dalam bentuk cerpen, puisi dan esei.

"Inisiatif ini direncanakan bertujuan untuk menawarkan tulisan bernilai sastera dan mempunyai kandungan pemikiran bermutu kepada rakyat Selangor saban minggu," katanya menerusi kenyataan media, Khamis.

Menurut Amirudin, lembaran seni dan budaya itu telah dimuatkan dalam akhbar berkenaan sejak minggu pertama Disember 2014.

"Setelah hampir lapan bulan ruangan itu diwujudkan ia menerima respons positif sama ada daripada pembaca mahu pun kelompok penulis.

"Karya-karya yang terbit dari Disember 2014 hingga Oktober 2015 layak untuk dinilai bagi Hadiah Sastera SelangorKini 2015," katanya.

Lima tulisan terbaik yang terbit di akhbar SelangorKini dalam tiga kategori iaitu cerpen, puisi dan esei akan dipilih sebagai pemenang.

Seorang pemenang untuk setiap kategori akan menerima hadiah berjumlah RM5,000, manakala empat karya lain akan menerima saguhati RM1,000.

Bagi proses penilaian dan penghakiman, jawatankuasa akan memilih panel hakim bebas dan mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing.

Sementara itu, Ketua Pengarang SelangorKini, Fazalah Pit berkata, acara kemuncak itu akan berlangsung Disember ini dan dijangka dihadiri Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali yang akan menyampaikan hadiah kepada pemenang.

"Penghantaran karya ke SelangorKini turut disertai beberapa penulis yang pernah memenangi hadiah utama di peringkat kebangsaan antaranya Roslan Jomel dan Raihani Mohd Said," katanya.

Tambah beliau lagi, halaman seni itu adalah antara ruangan popular dalam SelangorKini berdasarkan maklum balas dan bilangan kongsi menerusi online.Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain