PAC Akan Panggil Mara Perjelas Isu Pembelian Hartanah - Semasa | mStar

PAC Akan Panggil Mara Perjelas Isu Pembelian Hartanah

Datuk Nur Jazlan Mohamed
KUALA LUMPUR: Majlis Amanah Rakyat (Mara) akan dipanggil Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) untuk menjelaskan mengenai pelaburan kontroversinya di luar negara.

Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata tumpuan akan diberi kepada pelaburan Mara di Australia yang sedang disiasat oleh pihak polis di sana.

"Kami merancang untuk memanggil mereka pada akhir Ogos ini dan surat akan dikeluarkan minggu depan," kata Ahli Parlimen Pulai itu pada sidang akhbar di sini, Jumaat.

Bulan lepas, akhbar harian Australia The Age melaporkan bahawa beberapa pegawai kanan Malaysia didakwa membelanjakan RM65 juta dana awam untuk membeli sebuah blok apartmen di Melbourne, Australia, dengan membayar harganya RM13.7 juta lebih tinggi, yang kem udiannya didakwanya untuk membayar sogokan.

Pengerusi Mara Tan Sri Annuar Musa minggu lalu mengumumkan penggantungan dua pegawai dari Mara Inc berikutan dakwaan tersebut.

Beliau juga mengumumkan pelantikan PricewaterhouseCoopers untuk menjalankan audit ke atas semua pelaburan luar negara Mara Inc di Australia dan Britain.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel