PAS Hanya Main-Main Sahaja - Guan Eng - Semasa | mStar

PAS Hanya Main-Main Sahaja - Guan Eng

Lim Guan Eng.

KUALA LUMPUR: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng percaya PAS tidak serius mengenai ancamannya untuk memutuskan hubungan dengan DAP kerana parti Islam itu tidak pernah meminta wakilnya di Pulau Pinang untuk meletak jawatan daripada kerajaan negeri.

"Situasi pada hari ini, selagi parti itu tidak meminta wakilnya untuk meletak jawatan, mereka hanya main-main sahaja," katanya.

Beliau menjelaskan kerajaan negeri itu tidak akan memecat wakil PAS daripada jawatan mereka.

Tambah Lim, walaupun wakil PAS akan meletak jawatan, tindakan itu tidak akan menjejaskan pentadbiran kerajaan Pulau Pinang.

"DAP dan PKR mempunyai 29 daripada 40 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN). Jadi kami masih mempunyai majoriti selesa," katanya.

Beliau mendakwa PAS menjejaskan perpaduan antara parti komponen dalam Pakatan Rakyat.

"Ia adalah jelas bahawa PAS memusnahkan Pakatan," dakwa Lim.

Sementara itu, bekas Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata tiada keperluan untuk mengadakan muktamar khas atau EGM untuk membahaskan usul supaya PAS memutuskan hubungan dengan DAP.

"Muktamar PAS bersetuju dan membuat keputusan, kini segalanya terserah kepada Ahli Jawatankuasa PAS Pusat dan Majlis Syura untuk memuktamadkannya," kata Mahfuz kepada pemberita di Lobi Parlimen pada Rabu.

Beliau mengakui keputusan pada muktamar lalu menyebabkan situasi kerajaan di Selangor tidak stabil tetapi menegaskan tidak akan berpatah balik.

"Dewan Ulama telah mengkaji usul itu secara terperinci sebelum membawa usul berkenaan," katanya.

PAS , DAP , EGM , Dewan Ulama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain