K-Pop: Pakej Hiburan Pikat Hati Remaja - Semasa | mStar

K-Pop: Pakej Hiburan Pikat Hati Remaja

KUmpulan EXO menjadi salah sebuah kumpulan K-Pop yang popular dan mempunyai jutaan peminat.

PETALING JAYA: K-Pop berbeza dengan genre hiburan lain kerana tawarannya yang secara 'berpakej' seiring peredaran zaman, memenuhi citarasa dan jiwa generasi muda.

Malahan, K-Pop yang didatangkan dari Korea kini bagaikan satu fenomena. Sama seperti gelombang hiburan Bollywood yang digilai ramai sebelum ia lenyap sedikit demi sedikit dan diambil alih pula hiburan dari Indonesia.

Seterusnya, bertandang pula drama romantis dari Jepun dan Korea sebagai bahan hiburan hingga irama K-Pop menjadi siulan ramai dan melekat dihati anak muda.

"K-Pop datang dalam bentuk pakej yang memang dicari-cari golongan remaja terutamanya.

"Dalam K-Pop bukan setakat ada lagu dan muzik tetapi juga tarian, fesyen, rupa paras penyanyi yang kacak dan comel.

"Program-program realiti juga menjadi sebahagian daripada pakej yang menambah kekuatan dan daya tarikan terhadap hiburan genre ini," kata Pensyarah di Jabatan Pengurusan Sumber dan Pengajian Pengguna, Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM) Bukryman Sabri.

Bukryman Sabri

Menurutnya lagi, senario yang berlaku ketika ini hanya kesinambungan dari kegilaan ramai kepada Bollywood, artis seberang, kemudian Jepun dan Korea, dan terbaharu K-Pop.

"Dalam konteks demografik atau bila bercakap tentang rumpun Asia, sememangnya hiburan yang dibawa masuk ke sini senang diterima oleh masyarakat kita terutama remaja dan ia bukan sesuatu yang mengejutkan," katanya.

Bukryman berkata, faktor seperti budaya, makanan, gaya hidup, adat resam, malah faktor fizikal yang hampir sama dengan masyarakat di negara ini dilihat menjadi sebab utama kenapa artis dan hiburan dari luar, khususnya K-Pop diminati ramai.

Berbicara dari segi teori sains dan pembelajaran sosial, katanya, situasi ketika ini membuktikan golongan remaja mudah terpengaruh dengan persekitaran, rakan-rakan dan media sosial.

Sebelum wujudnya media sosial, kecenderungan remaja terhadap genre hiburan dilihat tidak begitu tebal dan berlebih-lebihan sehingga terdorong untuk melakukan tindakan ekstrim atau luar kawal disebabkan keghairahan peminat.

"Input-input hiburan diterima dengan sangat mudah. Di mana-mana sahaja ada akses internet, kalau tidak melalui komputer, di telefon bimbit.

"Bermula dengan minat, lama-lama ia menyubur, menebal dan kemudian ia sampai ke tahap ekstrim atau fanatik," katanya.

Mengenai jangka hayat K-Pop, Bukryman meramalkan ia mampu kekal lama, dengan melihat pengukuhan industri hiburan di Korea.

Namun, beliau tidak bersetuju hayat K-Pop ditentukan oleh peminat di luar Korea, termasuklah Malaysia kerana jelas ia bergantung kepada penerimaan masyarakat dan peminat di Korea sendiri.

"Jika perkembangan industri hiburan di Korea kekal, tak menunjukkan apa-apa kemerosotan, sentiasa diterima dan berkembang, tak mustahil ia akan bertahan dalam tempoh yang lama.

"Tapi, di Korea muncul satu aliran muzik baharu, mungkin juga K-Pop ini akan terus hilang, seperti penyanyi Psy yang tiba-tiba meletup dan jatuh sekelip mata," katanya.

Mengulas kesan negatif yang mungkin ada dalam K-Pop, beliau berkata, secara keseluruhannya ia tidak memperlihatkan unsur negatif yang keterlaluan.

Malahan, katanya, K-Pop masih boleh dianggap sebagai hiburan yang dapat diterima oleh pencinta muzik bukan sahaja golongan remaja.

Namun, kebimbangan timbul apabila terdapat segelintir peminat Melayu dan beragama Islam, khususnya di kalangan gadis yang bertindak di luar batasan.

"Sebagai orang Melayu beragama Islam ada kekakangan dan batas untuk berhibur dan meminati sesuatu perkara.

"Ia berbeza dengan bangsa dan agama lain dan ini yang kita khuatir bila ada budaya luar masuk ke negara ini," katanya.

K-Pop , Bollywood , genre hiburan , Bukryman Sabri

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain