Permohonan Lesen Pemborong Minyak, Stesen Minyak Baharu Dibeku

KPDNKK akan melaksanakan pembekuan sementara terhadap permohonan lesen pemborong minyak diesel dan petrol termasuk permohonan untuk membuka stesen minyak baharu.

PETALING JAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melaksanakan pembekuan sementara terhadap permohonan lesen pemborong minyak diesel dan petrol serta pembukaan stesen minyak baharu selama enam bulan mulai Selasa sehingga Disember ini.

Ketua Setiausahanya, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, dalam operasi yang dijalankan, kementerian mendapati wujudnya elemen penyelewengan dalam rantaian penyaluran minyak diesel dan petrol bersubsidi.

Menurutnya, ia bermula dari depoh simpanan, stesen minyak sehingga ke pemborong selain kementerian turut percaya terdapat unsur pakatan dalam kegiatan itu.

“Selain tindakan penguatkuasaan sepanjang masa, kementerian melaksanakan sekatan sementara atau pembekuan sementara bagi memastikan kegiatan penyelewengan ini diperangi secara habis-habisan.

“Pembekuan sementara ini akan berkuatkuasa mulai esok (Selasa), 10 Jun 2014 sehingga Disember tahun ini.

“Dalam tempoh pembekuan ini, kementerian akan mengkaji mekanisme terbaik bagi mengatasi masalah ketirisan di peringkat rantaian ini dan akan mengemukakan cadangan kepada kerajaan mengenai langkah-langkah wajar bagi membendung kegiatan penyelewengan ini,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Alias berkata, pembekuan permohonan lesen itu turut melibatkan pihak yang mahu menjadi penyimpan minyak diesel dan petrol bagi kegunaan industri dan domestik serta bagi kegunaan kapal-kapal.

Sementara itu katanya, bagi pemborong dan pengusaha stesen minyak yang didapati bersubahat dalam kegiatan penyelewengan ini dengan bukti, lesen mereka akan digantung dan dibatalkan serta-merta.

“Kementerian tidak akan berkompromi dengan mereka yang jelas mengkhianati kepercayaan yang diberikan oleh kerajaan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Alias berkata, KPDNKK turut akan melaksanakan had kuota bagi stesen-stesen minyak yang berhampiran dengan sempadan seperti di Johor, Kedah, Perlis, Sabah dan Sarawak selepas pelaksanaannya di Kelantan.

“Ini bagi menyekat berlakunya pembelian bahan api secara berlebihan yang dipercayai ada kaitanya dengan aktiviti penyelewengan. Pelaksanaannya akan dilakukan dalam masa terdekat,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain