Kes Zarena Dirujuk Kepada Peguam Negara, Jabatan Syariah - Semasa | mStar

Kes Zarena Dirujuk Kepada Peguam Negara, Jabatan Syariah

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
KUALA LUMPUR: Kerajaan akan merujuk permintaan Zarena Abd Majid untuk menukar agamanya kepada Jabatan Kehakiman Syariah (JKSM), kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahad lepas, pegawai-pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu majlis perkahwinan Zarena di sebuah kuil Hindu di Shah Alam.

Zarena, 32, dibawa ke ibu pejabat Jais untuk direkodkan kenyataan.

Ahmad Zahid berkata beliau bersimpati dengan Zarena dan Jabatan Pendaftaran Negara akan membuat pertimbangan untuk menukar agamanya berdasarkan keputusan JKSM dan Peguam Negara.

"Sebagai kerajaan yang memahami sensitiviti agama, kami akan mengikut keputusan yang dibuat oleh JKSM dan Pejabat Peguam Negara," katanya kepada pemberita di Cheras pada Sabtu.

Mengenai kes pertikaian jagaan yang melibatkan S. Deepa di Seremban dan Indira Gandhi di Ipoh, di mana kedua-dua wanita mendakwa anak mereka diambil secara paksa dari mereka oleh bekas suami mereka yang kemudiannya menukarkan agama mereka dan anak-anak mereka kepada Islam, Zahid berkata beliau sentiasa memantau kedua-dua kes tersebut.

Zarena mendakwa bahawa bapanya telah mendaftarkannya sebagai seorang Muslim ketika dia masih kecil tetapi dia telah dibesarkan sebagai seorang penganut Hindu oleh ibunya.

Zarena mendakwa bahawa ayahnya, yang dikenali sebagai Mahendran, telah berkahwin dengan ibunya yang buta huruf, S. Vasandamma mengikut adat Hindu.

Dia kemudiannya memeluk agama Islam dan menggunakan nama Abdul Majid tanpa pengetahuan keluarga.

Dia kemudian mendaftarkan kelahiran Zarena dan abangnya sebagai penganut agama Islam dan menyimpan dokumen-dokumen berkaitan.

Abang Zarena dinamakan sebagai Abdul Ghulam Salleh Khan a/l Abdul Majid.

Dia mendakwa bahawa dia memohon untuk menukar agamanya pada MyKad tujuh tahun lalu tetapi permohonan itu ditolak kerana tidak mempunyai dokumen sokongan daripada bapanya.
Zarena Abd Majid , Mahendran , Abdul Majid

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Bersatu umum keluar Pakatan Harapan