PRK Balingian: PBB Dijangka Tampil Calon Melanau Kristian - Semasa | mStar

PRK Balingian: PBB Dijangka Tampil Calon Melanau Kristian

Muhammad Michael Leo Toyad Abdullah
Dr Muhammad Michael Leo Toyad Abdullah.

MUKAH: Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dijangka akan menamakan calon suku Melanau beragama Kristian pada pilihan raya kecil (PRK) Balingian.

Ini adalah untuk memenuhi perjanjian yang difahami di kalangan masyarakat itu sejak lebih tiga dekad.

Naib Pengerusi PBB bahagian Balingian yang juga Ahli Parlimen Mukah, Datuk Seri Dr Muhammad Leo Michael Toyad Abdullah berkata, mereka akan "memelihara janji" bahawa salah satu daripada tiga wakil rakyat di kawasan itu adalah seorang beragama Kristian dari masyarakat itu.

"Kami bersetuju untuk perjanjian persefahaman ini, jadi kita akan sentiasa memahami. Perkara seterusnya untuk dilakukan adalah memegang janji.

"Jangan risau. Orang Melanau tidak pernah berpaling pada kata-kata mereka," katanya kepada pemberita selepas merasmikan penyerahan BR1M di sini, Jumaat.

PRK Balingian akan diadakan selepas penyandang dan bekas Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud bersara daripada politik pada 28 Februari, dan mengangkat sumpah sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak ketujuh pada 29 Mac.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan hari mengundi 29 Mac dan penamaan calon 29 Mac.

Timbul spekulasi bahawa beberapa nama termasuk anak sulung Taib, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib; Naib Pengerusi PBB cawangan Balingian, Akit Sebli, jurutera Adrian Dolhat dan Mufti Perlis Dr Juanda Jaya akan bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN).

Kedua-dua Adrian dan Akit merupakan penganut Kristian dari Mukah.

Di bawah perjanjian bersama di kalangan suku Melanau, salah satu daripada dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Dalat dan Balingian, atau bahagian parlimen perlu diwakili oleh Melanau Kristian.

Dr Leo telah memeluk Islam beberapa tahun lepas, manakala Adun Dalat, Datuk Fatimah Abdullah juga seorang Muslim.

Sebagai satu kubu kuat bagi Barisan Nasional, Mukah mempunyai kira-kira 26,000 pengundi di mana kira-kira 13,000 orang di Balingian.

Kira-kira 70% daripada pengundi di Balingian adalah Melanau, Iban 20% dan 10% Cina.

Pada 2011, Taib memenangi kerusi Balingian dalam pertandingan tiga penjuru, mengalahkan Suriati Abdullah dari PKR dan Datuk Salleh Jafaruddin sebagai calon Bebas dengan majoriti 5,154 undi.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain