MalaysiaKini: Mahkamah Tolak Rayuan KDN - Semasa | mStar

MalaysiaKini: Mahkamah Tolak Rayuan KDN

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan mengekalkan perintah Mahkamah Tinggi yang membatalkan keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mempertimbang permohonan Mkini Dotcom Sdn Bhd, yang merupakan pemilik portal berita 'Malaysiakini', untuk menerbitkan akhbar.

Panel tiga anggota diketuai Hakim Datuk Alizatul Khair Othman membuat keputusan itu sebulat suara selepas mendengar hujah berhubung rayuan KDN dan kerajaan terhadap perintah Mahkamah Tinggi yang membenarkan semakan kehakiman oleh Mkini Dotcom. Turut menganggotai panel itu ialah Datuk Anantham Kasinather dan Datuk Varughese George.

Peguam K.Shanmuga, yang mewakili Malaysiakini, memaklumkan pemberita keputusan Mahkamah Rayuan hari ini membolehkan Mkini Dotcom memohon lagi permit penerbitan kepada KDN.

Terdahulu, Peguam Kanan Persekutuan Norhisham Ismail yang mewakili KDN, berkata Hakim Mahkamah Tinggi mungkin tidak mempertimbang alasan menteri yang terkandung dalam afidavit termasuk berhubung keperluan mengawal penerbitan akhbar yang sudah banyak terdapat di pasaran.

Beliau berkata menteri berkenaan juga memberi alasan mengapa KDN tidak boleh mengeluarkan permit serta mendakwa Malaysiakini.com berkecenderungan mengetengahkan berita sensitif dan kontroversiti melalui laman sesawangnya.

Sementara itu, Shanmuga berhujah Menteri Dalam Negeri tidak boleh menyekat hak Malaysiakini untuk menerbitkan akhbar semata-mata atas alasan ingin mengehadkan persaingan antara akhbar.

Beliau berkata menteri berkenaan juga tidak mengemukakan sebarang alasan menolak permohonan Mkini Dotcom untuk mendapatkan permit penerbitan.

"Menteri berkenaan, melalui alasan yang dinyatakan dalam afidavit, menyebut KDN ingin memastikan tidak terdapat terlalu banyak akhbar di pasaran untuk tatapan umum.

"Mereka berkata sudah ada 75 akhbar dan mereka tidak mahu menyesakkan lagi pasaran kerana ini akan menjejas keuntungan akhbar terbabit, selain mengelirukan orang ramai kerana terdapat banyak versi bagi sesuatu berita," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lelaki Ditahan Buat 15 Ugutan Guna Peluru

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia