Jangan Salah Guna Pengecualian Visa UK – Zahid Hamidi - Semasa | mStar

Jangan Salah Guna Pengecualian Visa UK – Zahid Hamidi

Dr Ahmad Zahid.
Dr Ahmad Zahid.

PUTRAJAYA: Rakyat Malaysia di United Kingdom (UK) perlu mematuhi undang-undang negara itu dan tidak menyalahgunakan pengecualian visa enam bulan untuk warga negara-negara Komanwel, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, United Kingdom telah lama berhadapan dengan isu rakyat Malaysia yang menetap melebihi tempoh enam bulan, dan mereka yang tidak mematuhi undang-undang itu tidak boleh membuat aduan sekiranya pihak berkuasa negara itu memutuskan untuk bertindak.

“Jika mereka diusir, mereka tidak mempunyai pilihan kerana kita mesti mematuhi undang-undang United Kingdom, seperti mana kita mahukan semua orang mengikut undang-undang kita di sini,” katanya pada sidang media di sini, Rabu.

Isu rakyat Malaysia menetap lebih masa di United Kingdom dibangkitkan semula ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan lawatan ke negara itu, dengan pihak berkuasa Britain bercadang untuk mengeluarkan bon keselamatan terhadap warganegara dari negara-negara yang berisiko tinggi bagi menangani penyalahgunaan pengecualian visa.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain