suria

Pengerusi Hindraf Dimasukkan Ke Hospital Selepas Mogok Lapar Hari Ke-21

KUALA LUMPUR: Pengerusi Hindraf, P. Waytha Moorthy dimasukkan ke hospital selepas beliau jatuh pengsan berikutan mogok laparnya memasuki hari ke-21 bagi mendesak supaya keadaan yang lebih baik untuk masyarakat India di negara ini.

Timbalan Pengerusi Hindraf, W Sumbalingan berkata, Waytha hilang kawalan sewaktu berjalan ke bilik air pada kira-kira pukul 4 petang Ahad di Kuil Arulmigu Agora Veerabathirar Sanggili Karuppar di Rawang.

Beliau dibawa ke Hospital Pakar Damai di Jalan Ipoh sejam kemudian untuk rawatan perubatan.

"Laporan awal daripada doktor menyatakan beliau mengalami paras gula yang rendah dan tekanan darah tinggi. Beliau kini di bawah pemerhatian, kita masih menunggu untuk maklumat lanjut," katanya kepada The Star.

Di hospital, para anggota Hindraf dan MIC berkumpul di tingkat pertama bangunan itu.

Waytha memulakan mogok lapar pada pukul 7 malam 10 Mac, untuk meminta perhatian berhubung pelan tindakan Hindraf yang menuntut isu-isu parti politik yang dihadapi oleh masyarakat India di sini.

Dalam penjelasan itu, antara lain ialah isu-isu yang berkaitan dengan pekerja ladang India di negara ini, pendidikan sehingga ke peringkat pengajian tinggi untuk pelajar India, peluang pekerjaan di sektor Kerajaan, dan pembiayaan kewangan kepada usahawan India.

Artikel Berikut

Artikel Lain