Mapem Gesa Percepat Selesai Krisis Air - Semasa | mStar

Mapem Gesa Percepat Selesai Krisis Air

SHAH ALAM: Majlis Perundingan Ekonomi Melayu Malaysia (Mapem) menyeru kerajaan negeri Selangor mengambil tindakan segera bagi mengatasi kemelut bekalan air.

Setiausaha Kehormat Mapem, Halim Mohamad berkata peniaga kecil, pengusaha gerai makanan dan pengusaha restoran adalah kumpulan yang terjejas teruk akibat ketiadaan bekalan air.

"Sebagai badan yang menaungi usahawan-usahawan Melayu khususnya di Selangor dan Kuala Lumpur, Mapem perlu tahu apa yang terjadi dan apa tindakan yang sedang dilakukan untuk mengatasi perkara ini.

"Buat masa ini belum ada anggaran kerugian daripada mana-mana pihak, namun jika ia terus berlanjutan pasti menimbulkan masalah besar kepada para peniaga," ujarnya pada sidang media selepas perjumpaan antara Mapem dengan wakil pengurusan Syabas, di sini, Isnin.

Pada perjumpaan tersebut Mapem yang diwakili oleh 53 pertubuhan ekonomi Melayu mendengar penjelasan daripada Syabas mengenai isu dan punca yang membawa kepada krisis ini.

Halim berkata dalam perbincangan tersebut mereka telah menerima penjelasan terperinci tentang krisis air yang berlaku berikutan kerosakan rumah pam Wangsa Maju dan Pudu Ulu, yang mana kini Syabas dalam proses pembinaan sebuah pam baru di kawasan tersebut.

“Jelas bahawa faktor utama kepada krisis ini adalah kekurangan bekalan air bersih akibat daripada kelewatan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 dan akibat daripada banyak kerja-kerja pembaikan, pemulihan dan naik taraf yang sepatutnya dilaksanakan oleh Syabas tidak dapat dilaksanakan akibat arahan kerajaan Negeri yang menghentikan kerja-kerja berkenaan.

“Kami menyeru Kerajaan Negeri Selangor bertindak dengan lebih bertanggungjawab. Kami memahami bahawa konsesi antara kerajaan persekutuan, kerajaan negeri dan Syabas menyatakan dengan jelas tanggungjawab ketiga-tiga pihak dalam menyediakan bekalan air kepada rakyat,” katanya.

Dalam pada itu, Halim turut meminta agar kerajaan Selangor membuat pelan jangka pendek bagi meringankan beban rakyat buat masa ini sehingga bekalan air kembali pulih seperti biasa.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain