Seramai 4,000 Polis Akan Dilatih Di Kem Tentera

KLUANG: Kira-kira 4,000 anggota polis akan menjalani latihan di kem-kem tentera di bawah fasa kedua Strategi Lautan Biru Kebangsaan tahun depan.

Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, kumpulan tersebut juga akan termasuk 1,000 anggota polis jawatan inspektor.

Beliau berkata 2500 anggota polis telah dilatih di bawah fasa pertama program di beberapa kem tentera.

Mereka dijangka mengambil bahagian di Pusat Latihan Asas Tentera Darat di Port Dickson bermula Isnin.

Strategi Lautan Biru Kebangsaan telah dimulakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk meningkatkan kerjasama antara polis dan tentera bagi memerangi jenayah dan mengurangkan perbelanjaan kerajaan dan memaksimumkan sumber.

"Program itu, yang pertama seumpamanya di dunia, menjimatkan banyak wang kerana tidak perlu membina lebih banyak pusat latihan polis," kata Hishammuddin pada majlis perkahwinan anak perempuannya yang sulung di Taman Sri Lambak di Sembrong di sini, Sabtu.

Ahli Parlimen Sembrong ini juga berkata lebih ramai kakitangan diperlukan untuk memenuhi permintaan semasa dan corak jenayah baru yang lebih kompleks.

Beliau juga menafikan kenyataan naib presiden PKR Nurul Izzah Anwar untuk mengatakan Pakatan Rakyat akan membekukan pengambilan polis baru jika ia memenangi pilihan raya umum kerana terdapat anggota polis yang cukup di negara ini.

Hishammuddin berkata nisbah semasa seorang anggota polis kepada 500 orang rendah berbanding dengan set 1:250 standard oleh Interpol.

"Beliau hanya berminat dalam mewujudkan kekeliruan dan mensensasikan isu tanpa memahami fakta dan kesannya kepada masyarakat," katanya.

Mengenai perkara lain, Hishammuddin, yang juga Naib Presiden Umno, berkata peruntukan kerusi di kalangan parti-parti anggota Pakatan akan menjadi ujian utama sama ada mereka mempunyai kefahaman yang sama.

"Kami akan melihat jika mereka mempunyai pemahaman umum dengan apa yang mereka dakwa," katanya ketika mengulas mengenai permintaan oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di kongres kebangsaan parti itu untuk bertanding lebih banyak kerusi parlimen dan negeri dalam pilihan raya umum.

"Jika mereka benar-benar mempunyai kefahaman dan memutuskan untuk mengetepikan lebih banyak kerusi kepada DAP, saya akan mengucapkan tahniah kepada mereka," katanya.

Beliau berkata semua pihak di dalam Pakatan Rakyat mempunyai isu-isu teras mereka sendiri berdasarkan ideologi tertentu.

"Mereka boleh cuba untuk mengelirukan rakyat, tetapi sebagai pilihan raya umum semakin dekat pemahaman mereka berkongsi seolah-olah tenggelam," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain