Bekas KPN Musa Tarik Balik Saman Atas Anwar - Semasa | mStar

Bekas KPN Musa Tarik Balik Saman Atas Anwar

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan menarik balik saman terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim atas dakwaan bahawa dia memalsukan bukti semasa penyiasatan dalam kejadian "mata hitam" Ketua Pembangkang itu pada tahun 1998.

Peguam Kamarul Hisham Kamarudin, yang mewakili Musa, memberitahu Hakim Mahkamah Tinggi, Hakim Asmabi Mohamad pada Selasa bahawa anak guamnya telah menarik balik saman itu.

Saman itu telah ditetapkan untuk perbicaraan selama tiga hari bermula Selasa.

Kemudian, Musa memberitahu pemberita bahawa kedua-dua pihak telah membincangkan isu ini dan memberitahu terdapat salah faham alih peranan beliau dalam kes terhadap Anwar dan beliau menerima penyelesaian di luar mahkamah.

Dalam pernyataan tuntutan yang difailkan pada 21 Julai 2008, Musa berkata, dakwaan tersebut adalah tidak berasas, tidak benar dan telah mencemarkan reputasi peribadi beliau, imej, ketulusan dan nama yang baik.

Musa memfailkan saman tiga minggu selepas Anwar membuat laporan polis terhadapnya.

Pemimpin PKR, dalam laporan polis yang dibuat pada 1 Julai 2008, mendakwa Musa dan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail telah memalsukan bukti dan fakta-fakta yang tersembunyi dalam siasatan serangan fizikal ke atas beliau oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor, pada tahun 1998.

Musa terus menegaskan bahawa Anwar bertindak dengan niat jahat dalam membuat laporan terhadapnya.

Katanya, laporan polis Anwar, dalam maksud semula jadi dan biasa, mendakwa bahawa dia telah menyalahgunakan kuasanya untuk memalsukan bukti.

Beliau menegaskan bahawa Anwar telah melakukan fitnah berulang kali apabila beliau membenarkan laporan itu akan diterbitkan semula di beberapa laman web, termasuk blog sendiri, yang boleh diakses kepada orang ramai.

Musa turut meminta satu jumlah yang belum ditentukan dalam ganti rugi bagi fitnah dan injunksi menghalang Anwar, pekhidmat atau ejennya daripada terus menerbitkan perkataan fitnah itu, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel